x
x

Razlike u razlozima korištenja internetskih foruma o shizofreniji i o depresiji

  20.10.2024.

Razlike u razlozima korištenja internetskih foruma o shizofreniji i o depresiji u Hrvatskoj oradio je dr. sc. Nikola Žaja u svojoj doktorskoj disertaciji koja je nedavno nagrađena nagadom dr. Vlado Jukić. Rasprostranjenost korištenja interneta u općoj populaciji te značajan društveni teret depresije i shizofrenije, potiču nas na istraživanje obrazaca korištenja interneta među osobama s tim poremećajima. Istraživanje se sastojalo od kvalitativnog i kvantitativnog dijela.

Razlike u razlozima korištenja internetskih foruma o shizofreniji i o depresiji
Osobe oboljele od shizofrenije i depresije češće koriste internet kao izvor zdravstvenih informacija nego opća populacija

Kvalitativno istraživanje, provedeno kroz tematsku analizu sadržaja na forumima o shizofreniji i o depresiji, identificiralo je dvije glavne teme na oba foruma: emocionalnu i informacijsku podršku.

Korisnici foruma o depresiji tražili su emocionalnu podršku drugih korisnika u 37, a informacijsku u devet navrata.

Korisnici foruma o shizofreniji su emocionalnu podršku tražili u 17, a informacijsku u 23 navrata.

Kvantitativno istraživanje provedeno je anketiranjem navika korištenja interneta 104 pacijenta oboljela od shizofrenije ili poremećaj sličnih shizofreniji te 105 pacijenata oboljelih od depresivnog poremećaja.

Većina ispitanika je koristila internet, pristupala internetskim forumima o mentalnom zdravlju te je većini internet služio kao sredstvo za dobivanje informacija o mentalnom zdravlju. Ispitanici oboljeli od shizofrenije su statistički značajno češće smatrali internet i internetske forume o mentalnom zdravlju korisnima za nošenje s mentalnom bolešću.

Osobe oboljele od shizofrenije i depresije češće koriste internet kao izvor zdravstvenih informacija nego opća populacija. Većina ispitanika koristila je internetske forume o mentalnom zdravlju, a koristili su ih u svrhu dobivanja informacijske i emocionalne podrške.