x
x

Sporazum SZO-a o pandemiji

  19.10.2024.

Parlamentarci iz cijeloga svijeta okupili su se na UNITE Global Summitu u Berlinu kako bi potpisali izjavu potpore Sporazumu Svjetske zdravstvene organizacije o pandemiji. Izjava, koju su potpisali predsjednik UNITE-a, članovi njegova odbora i parlamentarci diljem svijeta, označava značajnu predanost parlamentaraca jačanju pripravnosti za pandemiju i ravnopravnog pristupa zdravlju.

Sporazum SZO-a o pandemiji

UNITE Global Summit, koji se ove godine održava u suradnji sa Svjetskim zdravstvenim summitom (SZS), skup je visoke razine s jedinstvenim okupljanjem globalnih parlamentaraca, čelnika civilnog društva i zdravstvenih stručnjaka. Summit ima za cilj pretočiti rasprave u djelotvorne političke prioritete. Usredotočen je na kritične zdravstvene izazove pod četiri glavna stupa: ljudska prava i ravnopravan pristup zdravlju, globalna zdravstvena arhitektura i sigurnost, jačanje sustava zdravstvene skrbi i održivo financiranje zdravlja. Potpisivanje Globalne parlamentarne izjave o potpori Sporazumu o pandemiji jedan je od ključnih događaja na summitu, pokazujući ključnu ulogu parlamentaraca u osiguravanju globalne zdravstvene sigurnosti i zaštiti stanovništva od budućih pandemija.

Sporazum o pandemiji, o kojem trenutno pregovaraju države članice SZO-a, ima za cilj riješiti nedostatke izložene pandemijom COVID-19 i prijetnje koje predstavljaju epidemije boginja i drugih bolesti. Nastoji ojačati globalnu suradnju u prevenciji, pripravnosti i odgovoru na pandemiju. Ova izjava predstavlja obvezu parlamentaraca da zaštite svoje sugrađane osiguravajući da sve zemlje, bez obzira na resurse, imaju jednak pristup alatima, kapacitetima, resursima i zdravstvenoj skrbi potrebnoj tijekom pandemije, uključujući cjepiva, tretmane, medicinske potrepštine i vitalnu zdravstvenu skrb.

Kao predstavnici svojih građana, parlamentarci diljem svijeta imaju jedinstvenu poziciju da zagovaraju sklapanje smislenog sporazuma o pandemiji te njegovu ratifikaciju i provedbu nakon toga. Globalna parlamentarna izjava naglašava četiri ključne obveze:

  • Jednakost: Osiguravanje ravnopravnog pristupa zdravstvenim alatima povezanima s pandemijom na temelju potreba javnog zdravlja za sve, posebno za zemlje s manje resursa.
  • Globalna solidarnost: Jačanje međunarodne suradnje za izgradnju otpornih zdravstvenih sustava koji mogu spriječiti pandemije i odgovoriti na njih.
  • Zakonodavno djelovanje: Zagovaranje ratifikacije i provedbe Sporazuma o pandemiji unutar nacionalnih zakonodavstava, prema potrebi.
  • Borba protiv dezinformacija: Pružanje zajednicama zdravstvenih informacija utemeljenih na dokazima kako bi se spriječilo širenje štetnih dezinformacija.

Sporazum SZO-a o pandemiji mora nastaviti dobivati ​​široku međunarodnu potporu vlada, globalnih zdravstvenih organizacija i civilnog društva. Odražava zajedničko razumijevanje da pandemije ne poznaju granice i da je globalna solidarnost ključna za očuvanje zdravlja i dobrobiti svih ljudi. Sporazum također naglašava važnost održivog financiranja, istraživanja i razvoja te napora u izgradnji kapaciteta kako bi se osiguralo da zemlje mogu brzo i učinkovito odgovoriti na hitne zdravstvene situacije.

Kao dio svoje predanosti, parlamentarci će blisko surađivati ​​sa SZO-om i drugim međunarodnim organizacijama kako bi osigurali provedbu Sporazuma o pandemiji na način koji koristi svim zemljama, posebice onima s ograničenim resursima. Očekuje se da će izjava potpisana u Berlinu djelovati kao katalizator globalne parlamentarne akcije, potičući suradnju i solidarnost među narodima.