x
x

Isplati li se probir upalnih reumatskih bolesti?

  16.10.2024.

Bolesnici s upalnim reumatskim bolestima koji se sustavno probiru na uobičajene kronične bolesti i bolesti koje se mogu spriječiti imaju veću vjerojatnost da će primati preventivne lijekove i manje će imati hitnih prijema i hospitalizacija.

Isplati li se probir upalnih reumatskih bolesti?

Istraživači u Francuskoj proveli su kohortnu studiju uspoređujući pacijente s upalnim reumatskim bolestima (reumatoidni artritis, psorijatični artritis ili spondiloartritis) po sudjelovanju u sustavnom programu probira.

Program je uključivao kliničke procjene, laboratorijske testove, slikovne studije i preglede koji se odnose na uobičajene kronične bolesti i bolesti koje se mogu spriječiti (npr. kardiovaskularne bolesti, osteoporoza, rak i zarazne bolesti).

Proveli su multivarijatnu analizu (1144 bolesnika) i analizu sklonosti rezultatom (562 bolesnika).

Glavni ishod bio je kompozitni rezultat za izdavanje preventivnih lijekova (cjepiva, lijekova za snižavanje lipida, antiosteoporotskih lijekova i antitrombocitnih lijekova) tijekom godine nakon datuma indeksa.

U multivarijatnoj analizi ispitivana skupina je pokazala sljedeće:

  • Vjerojatnije je da će primati preventivne lijekove (prilagođeni omjer izgleda, 1,6; P < ,01) i imati konzultacije s kardiologom i/ili pulmologom (1,9; P < ,01).
  • Manja je vjerojatnost hitnog prijema ili neplanirane hospitalizacije zbog prijeloma, kardiovaskularnog događaja ili infekcije (0,4; P < 0,01).

U analizi usklađenosti rezultata sklonosti bolesnici koji su bili u ispitivanoj skupini pokazali su sljedeće:

  • Vjerojatnije je da će primati preventivne lijekove (omjer izgleda, 1,6; P = 0,02) i imati konzultacije s kardiologom i/ili pulmologom (2,2; P = 0,002).
  • Manja je vjerojatnost hitnog prijema ili neplanirane hospitalizacije zbog prijeloma, kardiovaskularnog događaja ili infekcije (0,4; P = 0,003).

Sudjelovanje u programu nije značajno utjecalo na stope kardiovaskularnih događaja ili prijeloma.

„Iako EULAR naglašava potrebu za proaktivnim probirom i mjerama prevencije, učinkovitost sistematskih programa probira za multimorbiditet kod pacijenata s upalnim reumatskim bolestima ostaje neadekvatno procijenjena“, napisali su autori. Poboljšanja uočena u studiji potvrđuju pozitivan učinak takavog programa o primjeni danih preporuka i opravdanje vremena i sredstava za takve inicijative provjere.“