x
x

Šalica crnog čaja na dan tjera doktora van

  30.09.2024.

Čaj je aromatični napitak koji se priprema prelijevanjem vruće ili kipuće vode preko osušenih ili svježih listova biljke kineskog čajevca (lat. Camellia sinensis), zimzelenog grma iz porodice čajevki. Grmovi kineskog čajevca se sade na nadmorskim visinama od 100 do 2 000 m. Režeu se na visinu do jednog metra kako bi se dobio veći broja izdanaka i olakšalo branje lišća.

Šalica crnog čaja na dan tjera doktora van

Uz crni čaj vežu se bezbrojne zdravstvene tvrdnje koje se mogu pročitati u medijima. Primjeri takvih tvrdnji, uz koje se obvezno navodi da su to „istraživanja dokazala“ su: osigurava dugovječnost, štiti zube od propadanja, smanjuje rizik od srčanog udara, snizuje razinu kolesterola, sadrži antioksidanse koji štite stanice i DNK od oštećenja, potiče funkciju jetre i ubrzava detoksikaciju tijela. Jača kosti i smanjuje izgleda za artritis. Smanjuje vjerojatnost razvoja dijabetesa tipa 2 za 70 %. Pomaže u borbi protiv svakodnevnog stresa i napora. Podiže vaš imunološki sustav. Tanini u crnom čaju pozitivno utiču na cijeli probavni trakt, jer smiruju i imaju terapeutski učinak. Poboljšava cirkulaciju krvi bez preopterećenja srca. Također potiče metabolizam. Povećava vam energiju, ali postupno i umjereno. 

Znanstveni dokazi o djelovanju crnog čaja na zdravlje

Na PubMed-u se može naći 31 sustavni pregled ako se pretražuje naprednom tražilicom izraz „black tea“ u naslovu i koristi filter za sustavne preglede. Salmani i sur. ove godine objavili su sustavni pregled u kojem su istraživali koncentraciju esencijalnih i toksičnih metala u čajevima. Uključili su 49 članaka u analizu i rezultati su pokazali kako svi analizirani čajevi sadrže metale. Niti jedan uzorak nije prelazio ograničenja koja propisuje Svjetska zdravstvena organizacija, ali mnogi uzorci čajeva sadržavali su pristojne količine arsena, olova i kadmija. Te su informacije malo uznemiravajuće jer Međunarodna agencija za istraživanje karcinoma (engl. International Agency for Research of Cancer) navodi arsen kao jedan od glavnih karcinogena. Olovo je izuzetno otrovno kada se nakuplja u tijelu mjesecima ili godinama. Čak i male količine olova uzrokuju ozbiljne probleme za zdravlje. Kadmij je povezan s defektima kostiju kao što su osteoporoza i uzrokuje oštećenje bubrega. Prema rezultatima tog pregleda literature, važno je spriječiti kontaminaciju biljnih čajeva teškim metalima modificiranjem načina uzgoja čaja te također spriječiti konzumaciju biljnih čajeva niske kvalitete. Autori navode i brojna ograničenja analizirane literature, ali i informaciju da bi ljudstvo trebalo upozoriti na mogućnost kontaminacije čaja teškim metalima, s obzirom na učestalost pijenja čaja. Naime, nakon vode, čaj je najčešće konzumiran napitak na svijetu.

Cochraneovi sustavni pregledi metodološkom kvalitetom u pravilu su bolji od ne-Cochraneovih, prema rezultatima brojnih istraživanja. Crni čaj u Cochraneovoj knjižnici spominje se u svega tri sustavna pregleda. Jedan od njih posvećen je zelenom i crnom čaju za primarnu prevenciju srčanožilnih bolesti, ali je sad već vrlo star – objavljen je 2013. Na temelju 11 randomiziranih kontroliranih pokusa autori su zaključili kako postoji vrlo malo dugoročnih istraživanja koja ispituju zeleni ili crni čaj za primarnu prevenciju srčanožilnih bolesti. Ograničeni dokazi upućuju na to da čaj ima povoljne učinke na rizične čimbenike za srčanožilne bolesti, ali zbog malog broja istraživanja koja doprinose svakoj analizi, rezultate treba oprezno tumačiti i potrebna su daljnja visokokvalitetna ispitivanja s dugoročnim praćenjem.

Yang i suradnici 2022. objavili su sustavni pregled u kojem su išli ispitati povezanost između konzumacije čaja i prevencije koronarne arterijske bolesti. Uključili su 35 pokusa, od kojih je 24 ispitalo zeleni čaj, a 11 crni čaj. Autori su napravili metaanalizu prema dozama konzumacije čajeva te na kraju zaključili kako je veća konzumacija zelenog čaja povezana sa smanjenim rizikom od koronarne arterijske bolesti, ali pijenje više od 4 do 6 šalica crnog čaja dnevno može povećati rizik. Jednu šalicu definirali su kao 237 ml napitka.

Sustavni pregled Quana i suradnika koji su 2022. objavili sustavni pregled 35 opažajnih istraživanja koji pokazuje kako bi habitualno pijenje čaja možda moglo biti učinkovit pristup protiv neurodegenerativnih kognitivnih poremećaja povezanih sa starenjem. 

Sljedeći po redu sustavni pregled objavili su Zhong i suradnici; oni pak na temelju metaanalize učinjene na 12 istraživanja slučajeva i kontrola pokazuju kako je ispijanje vrućeg čaja značajno povezano s rizikom od karcinoma jednjaka (zbirni omjer izgleda, 2,04; 95% CI, 1,78- 2,31). Međutim, navode, dokazi istraživanja još uvijek su ograničeni i stoga su potrebna daljnje istraživanja.

Ma i suradnici ispitali su učinak crnog čaja na arterijski tlak u sustavnom pregledu koji je analizirao podatke iz 22 randomizirana kontrolirana pokusa. Navode kako je crni čaj značajno smanjio sistolički i dijastolički tlak, a to značajno je srednje smanjenje od 1,05 mmHg za sistolički i 0,59 za dijastolički. To je dobra prilika za upozoriti na važnu razliku između statističke i kliničke značajnosti. 

Igho-Osagie i suradnici 2020. nakon sustavnog pregleda 14 kliničkih pokusa zaključuju: „Čini se da kratkotrajna (4 - 24 tjedna) konzumacija čaja ne utječe značajno na krvni tlak ili lipide u zdravih ili rizičnih odraslih osoba, iako su dokazi ograničeni“.

I tako, kad se pogledaju sustavni pregledi objavljeni u skorije vrijeme, nije baš jasno kako bi šalica crnog čaja na dan potjerala doktora van. 

Livia Puljak