x
x

Zagrebačka deklaracija o ukidanju nejednakosti u onkološkom liječenju

  12.09.2024.

Na regionalnoj konferenciji “Glas onkoloških pacijenata” donešena je Zagrebačka deklaracija o ukidanju nejednakosti u onkološkom liječenju te poboljšanju ishoda liječenja.

Zagrebačka deklaracija o ukidanju nejednakosti u onkološkom liječenju

24 udruge pacijenata iz 10 europskih zemalja pripremile su Zagrebačku deklaraciju kojom žele doprinijeti ukidanju nejednakosti u onkološkom liječenju, te poboljšati ishode liječenja. Konferenciju su organizirali Udruga žena oboljelih i liječenih od raka SVE za NJU, Europa Donna Slovenija i Udruženje pacijenata Srbije. Skup se održao pod visokim pokroviteljstvom Predsjednika Republike Hrvatske, Ministarstva zdravstva, Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj te European Cancer Organisation, najutjecajnije organizacije za rak u Europi koja okuplja stručnjake i pacijente u zagovaranju pozitivnih promjena.

Rak je javnozdravstveni problem od kojeg boluje sve više naših građana. Dosadašnje javne politike nisu smanjile teret raka, pa i dalje postoje razlike u pristupu i kvaliteti zdravstvene skrbi u različitim zemljama Europske unije i Europe i regijama unutar iste zemlje. Te nejednakosti dovode do značajnih razlika u ishodima liječenja i kvaliteti života bolesnika. Naša je zajednička odgovornost suočiti se s tim izazovima i raditi na pravednijem i učinkovitijem sustavu zdravstvene skrbi.

Mi, udruge pacijenata srednje i istočne Europe, sudionici Regionalnog sastanka „Glas onkoloških pacijenata“ ujedinjeni smo kao glas za onkološke bolesnike diljem Europe. Kao zagovornici oboljelih od raka, posvećeni prevenciji i pružanju podrške oboljelima, predani smo poboljšanju cjelokupne skrbi za oboljele i osiguravanju da svaki pacijent, bez obzira na to gdje živi, ima pristup najvišim standardima prevencije, rane dijagnostike, liječenja i kliničkih ishoda.

Udruge su suglasne oko slijedećeg:

  • Unaprjeđenje prevencije
  • Unaprjeđenje ranog dijagnosticiranja
  •  Unaprjeđenje mogućnosti liječenja
  • Optimiziranje kliničkih ishoda
  • Implementacija strategija i planova za borbu protiv raka

Cijelokupan tekst Zagrebačke deklaracije može se pronaći na linku.

Izvor: Health Hub