x
x

Nova interaktivna karta rizika amputacija donjih ekstremiteta u SAD-u

  10.09.2024.

Američka udruga za srce (AHA) izradila je novu interaktivnu kartu kako bi se što jasnije i bolje prikazao rizik od amputacije nogu, stopala ili nožnih prstiju zbog periferne arterijske bolesti u različitim regijama Sjedinjenih Američkih Država.

Nova interaktivna karta rizika amputacija donjih ekstremiteta u SAD-u

Mississippi ima najveći rizik za amputaciju donjih udova, a slijede ga Teksas, Louisiana, Alabama i Južna Karolina, a radi se o netraumatskim amputacijama donjih ekstremiteta.

Istraživači su istaknuli da je jako važno povećati znanje o perifernoj arterijskoj bolesti i mogućim komplikacijama od kojih je najteža amputacija donjih ekstremiteta.

Godišnje se u Sjedinjenim Američkim Državama obavi oko 150 000 amputacija nogu zbog periferne arterijske bolesti ili nekih drugih zdravstvenih problema.

Za novu kartu, koju su razvili AHA i druge organizacije, istraživači su koristili podatke iz 2017. i 2018. i to iz Medicarea i Ureda za popis stanovništva SAD-a kako bi pratili stope amputacija nogu i stopala. Istraživači su otkrili da najveći rizik od amputacije imaju ruralni stanovnici, siromašni te crnci i indijanci.

Periferna arterijska bolest pogađa gotovo 12 milijuna ljudi u SAD-u, a crnci imaju dvostruko veću vjerojatnost razvoja bolesti.

Većina podataka o amputacijama nije iznenađujuća, međutim karta pomaže potvrditi i ilustrirati područja u kojima je amputacija najveći problem. Tako ovaj problem postaje javnozdravstveni, a istraživači smatraju da ga je na ovaj način lakše i spriječiti.

Izvor: