x
x

Nasilje u intimnim vezama mladih

  04.09.2024.

Nasiljem u intimnim vezama smatra se svako ponašanje kojem je cilj na bilo koji način ugroziti fizičku i psihičku sigurnost partnera. Istraživanja pokazuju znatno povećanu stopu nasilja u intimnim vezama mladih.

Nasilje u intimnim vezama mladih

Ovim radom autori su htjeli ukazati na pojavu nasilja u intimnim vezama mladih iz perspektive spola i vrste počinjenog nasilja. U istraživanju je sudjelovalo 100 ispitanika u dobi od 15 do 25 godina, oba spola.

Ispitivanje je provedeno strukturiranim upitnikom koji je sadržavao sociodemografske podatke ispitanika u jednom dijelu, dok su u drugom dijelu ispitivane karakteristike intimnih veza, vrste nasilja u vezama, trajanje nasilja, osjećaji tijekom proživljavanja nasilja u vezi, mišljenje ispitanika o udrugama koje pomažu žrtvama nasilja.

Rezultati istraživanja pokazali su da je ukupno 24 % ispitanika doživjelo nasilje u intimnim vezama. Od toga je najveći postotak doživljenog nasilja psihičko nasilje (54,16 %). Fizičko nasilje je prijavilo 25 % ispitanika, dok ih je 20,84 % bilo žrtva cyber (elektroničkog/virtualnog) nasilja. Nijedan ispitanik nije prijavio seksualno nasilje u vezama.

Bolja informiranost mladih koja bi omogućila jasniju percepciju pojave, vrste, posljedica i zaštite od nasilja kao i sveobuhvatniji preventivni programi prilagođeni mladima izuzetno su važni i mogli bi pomoći u sprječavanju i smanjenju nasilja u vezama mladih.

Mara Tripković, Iva Majić, Petra Visković, Trpimir Jakovina