x
x

Svjetski dan spolnog zdravlja, 4. rujna 2024.

  04.09.2024.

Svjetski dan spolnog zdravlja se svake godine širom svijeta obilježava 4. rujna. Toga dana posebno se želi skrenuti pozornost na važnost očuvanja spolnog zdravlja te podizanje svjesnosti o važnosti odgovornog spolnog ponašanja.

Svjetski dan spolnog zdravlja, 4. rujna 2024.

Ovogodišnja tema Svjetskog dana spolnog zdravlja su pozitivni odnosi (+ Relationships). Postoji mnogo različitih vrsta odnosa koje pojedinac ostvaruje s drugima i svaki od njih je poseban i važan na vlastiti način.

Tako osim partnerskih odnosa, važan utjecaj na pojedinca imaju i odnosi s prijateljima, obitelji, širom okolinom ali i sa samima sobom.

Jeste li znali da se više od milijun ljudi u svijetu svakodnevno zarazi nekom spolno prenosivom infekcijom (SPI)? Kako bismo ovaj broj smanjili važno je uključenje cijelog društva u otvoren i iskren razgovor o očuvanju spolnog i reproduktivnog zdravlja.

Razgovarajmo o ključnom aspektu zdravih odnosa: poznavanju i dijeljenju svog SPI statusa (SPI= spolno prenosiva infekcija). Vecina SPI nema znakova ili simptoma. Pojedinac može imati neku SPI (biti pozitivan), a da toga nije svjestan. Jedini način da osoba koja je bila u riziku (imala nezašticen spolni odnos) sazna svoj SPI status, odnosno ima li neku SPI, je da se testira. Poznavanje SPI statusa nije samo briga za osobno zdravlje, vec i briga o zdravlju partnera.

 Dijeljenje svog SPI statusa s partnerom znak je međusobnog povjerenja i poštovanja. Redovito testiranje promiče sigurno i zdravo okruženje u odnosima, a otvorena komunikacija gradi povjerenje i temelj je zdravih odnosa. Normaliziranje razgovora o spolnom zdravlju doprinosi sigurnijem društvu s više razumijevanja. Što više znamo, bolje smo opremljeni za donošenje informiranih odluka. Razbijmo stigmu i dajmo prioritet spolnom zdravlju.

Povodom obilježavanja ovogodišnjega Svjetskoga dana spolnog zdravlja 04. rujna 2024. u Edukacijskom centru s početkom u 10 sati održat ce se okrugli stol „Pozitivni odnosi i spolno zdravlje“ na kojem ce stručnjaci predstaviti svoj rad usmjeren na prihvacanje različitosti i promicanje pozitivnih odnosa, podijeliti iskustva i primjere dobre prakse te zajedno donijeti zaključke i prijedloge za unapređenje spolnog i reproduktivnog zdravlja