x
x

Rasne razlike u sportskoj kardiologiji

  04.08.2024.

Rasne razlike u kardiovaskularnom zdravlju, uključujući iznenadnu srčanu smrt, postoje i među općom populacijom i među populacijom sportaša. Među sportašima koji se natječu, razlike u zdravstvenim ishodima potencijalno pod utjecajem društvenih determinanti zdravlja i strukturalnog rasizma i dalje su neadekvatno shvaćene.

Rasne razlike u sportskoj kardiologiji

Ovaj narativni pregled usredotočen je na rasu u sportskoj kardiologiji, baveći se rasnim razlikama u riziku od iznenadne srčane smrti, stopama lažno pozitivnih kardioloških pregleda među sportašima i prevalencijom hipertrofije lijeve klijetke, te potiče preispitivanje praksi temeljenih na rasi u sportskoj kardiologiji, kao što je interpretacija nalaza screeninga 12-kanalnog elektrokardiograma.

Crpeći iz niza izvora, uključujući epidemiološke podatke i širu medicinsku literaturu, ovaj narativni pregled raspravlja o rasnim razlikama u sportskoj kardiologiji i poziva na promjenu paradigme u pristupu koji obuhvaća 3 ključna načela: svijest o rasi, klinička inkluzivnost i istraživanje vođeno usavršavanje kliničke prakse. Ova predložena načela pozivaju na odmak od pretpostavki temeljenih na rasi prema individualiziranoj skrbi usmjerenoj na zdravlje u sportskoj kardiologiji. Ova promjena bi uključivala poticanje svijesti o sociopolitičkim konstruktima, diversifikaciju radne snage medicinskog tima i provođenje raznolikih istraživanja utemeljenih na dokazima kako bi se bolje razumjele razlike i riješile nejednakosti u sportskoj kardiološkoj skrbi.

U sportskoj kardiologiji, neadekvatno razmatranje utjecaja strukturalnog rasizma i društvenih determinanti zdravlja na rasne razlike u zdravstvenim ishodima među sportašima rezultiralo je potencijalnim pristranostima u trenutnim normativnim standardima i kliničkom pristupu kardiovaskularnoj skrbi sportaša. Pristup temeljen na dokazima za uspješno rješavanje nejednakosti zahtijeva prelazak sa zastarjelih praksi temeljenih na rasama na okvir koji je svjestan rase kako bi se bolje razumjeli i poboljšali rezultati zdravstvene skrbi za različite sportske populacije.