x
x

Oralni kontraceptivi: rizici i dobrobiti uzimanja pilula

  24.07.2024.

U 20. stoljeću čovječanstvo se vrtoglavo razvijalo, a bez sumnje jedno od najrevolucionarnijih dostignuća bila je oralna kontracepcija, poznatija kao "pilula". Ženama je pilula omogućila da slobodno odluče ne zatrudnjeti.

Oralni kontraceptivi: rizici i dobrobiti uzimanja pilula

Stotine milijuna žena uzimale su pilule tijekom proteklih šest desetljeća. Vjerojatno su učinci – i dobri i loši, a danas znamo da dobrobiti daleko nadmašuju rizike.

Kada se pravilno koriste, kombinirani oralni kontraceptivi (koji sadrže i estrogene i progestagene) imaju stopu neuspjeha (definiranu kao broj neželjenih trudnoća na 100 žena u razdoblju od jedne godine) manju od 1% – slično kao kod intrauterinih uložaka (IUD-a). ) i injekcionih gestagena. Ovu učinkovitost nadmašuje samo kirurška sterilizacija (histerektomija ili vazektomija), a najčešći uzrok neuspjeha je izostanak jedne ili više doza tijekom ciklusa.

Općenito, većina žena može koristiti hormonsku kontracepciju. Jedina iznimka su one s visokim krvnim tlakom, koronarnom ili cerebrovaskularnom bolešću ili koje pate od određenih vrsta migrene. Pilulu bi također trebale izbjegavati žene koje su imale rak dojke i one koje imaju određene čimbenike rizika - poput pretilosti - povezane s razvojem krvnih ugrušaka - tromboza.

Ako se oralni kontraceptivi uzimaju uz druge lijekove, to može uzrokovati interakcije koje pojačavaju ili smanjuju učinke tih lijekova. U tom slučaju, najbolje je konzultirati se s liječnikom prije početka uzimanja pilula.

Osim toga, učinkovitost oralnih kontraceptiva može biti ugrožena kod pacijenata koji su podvrgnuti određenim tretmanima: poznato je da rifampicin (antibiotik protiv tuberkuloze) kao i brojni lijekovi protiv epilepsije smanjuju razinu kontracepcije i mogu spriječiti njihovo pravilno djelovanje. Iako je mnogo napisano o interakcijama s drugim antibioticima, to nije potvrđeno.

Što se tiče nuspojava, žene mogu doživjeti određene simptome u prvim mjesecima korištenja, koji mogu varirati ovisno o estrogenima ili progestagenima koji se uzimaju.

Mučnina, bol u dojkama, rast dlaka, nepravilno krvarenje, razdražljivost, smanjeni libido, nadutost u trbuhu i povećanje tjelesne težine su česti, ali ovi učinci mogu varirati ovisno o obliku koji se uzima i obično se popravljaju tijekom vremena, ili s promjenom doze ili vrstu pilule koja se uzima. Međutim, u nekim slučajevima te nuspojave mogu značiti da se liječenje mora prekinuti.

Osim ovih mogućih neugodnosti, glavni rizici uzimanja tableta povezani su s kardiovaskularnim stanjima i vjerojatnošću razvoja određenih vrsta tumora.

Žene koje uzimaju hormonsku kontracepciju imaju 3-4 puta veću vjerojatnost za razvoj venske tromboembolije od žena koje ih ne uzimaju. Iako ovo zvuči alarmantno, rizik je zapravo prilično nizak u apsolutnim brojevima – iznosi otprilike polovicu rizika od venske tromboze tijekom trudnoće.

U skladu s tim, hormonska kontracepcija ne bi se preporučila nakon 35. godine života ženama koje puše, pretile su ili imaju obiteljsku povijest kardiovaskularnih bolesti. Manje je vjerojatno da će kombinirani oralni kontraceptivi s niskim dozama estrogena uzrokovati kardiovaskularne probleme i mogu se smatrati sigurnima do 45 godina ili i starijih. Čini se da su tablete koje sadrže novije progestagene povezane s povećanim rizikom od venske tromboze.

Ovi lijekovi su također povezani s nekim vrstama raka. Iako se podaci razlikuju između studija, šanse za razvoj raka dojke su 20-40% veće tijekom liječenja, ali se čini da se normaliziraju nakon prestanka. Također postoji povećana šansa (do četiri puta veća) za razvoj tumora jetre, a kod žena koje su bile pozitivne na ljudski papiloma virus (HPV), postoji povećana šansa za razvoj raka vrata maternice.

Postoje i dobre strane uzimanja pilula – među ostalim dobrobitima, hormonska kontracepcija povezana je sa smanjenim rizikom od raka jajnika i endometrija. Također reguliraju duljinu menstrualnog ciklusa i smanjuju predmenstrualne simptome, ublažavaju menstrualne bolove i ovulaciju, smanjuju volumen menstrualnog krvarenja i rizik od nedostatka željeza (anemija), poboljšavaju akne i endometriozu, a povezuju se sa smanjenom učestalošću benignih tumori dojke, upalne bolesti zdjelice, ciste jajnika i osteoporoze.

Desetljećima su oralni kontraceptivi bili vrlo učinkovit, reverzibilan način sprječavanja trudnoće koji ženama pruža veliku autonomiju bez medicinske intervencije. Za mlade nepušače bez pretilosti ili povijesti kardiovaskularnog rizika ili raka dojke – koji mogu nastaviti s režimom svakodnevnog uzimanja tableta – mogu se smatrati najboljom dostupnom metodom kontracepcije.

Izvor: Conversation