x
x

Nearteritička prednja ishemička optička neuropatija uzrokovana semaglutidom?

  06.08.2024.

Primjena semaglutida se povezuje s nastankom nearteritičke prednje ishemičke optičke neuropatije i to kod bolesnika sa šećernom bolesti tipa 2 i onima s prekomjernom tjelesnom masom ili debljinom, objavljeno je u časopisu JAMA Ophthalmology.

Nearteritička prednja ishemička optička neuropatija uzrokovana semaglutidom?

Jimena Tatiana Hathaway iz Harvardske T. H. Chan School of Public Health u Bostonu i suradnici ispitali su potencijalnu povezanost između semaglutida i rizika za nastanak nearteritičke prednje ishemičike optičke neuropatije u retrospektivnoj studiji podudarne kohorte. Pregledani su podati od 16 827 bolesnika,a među njima je 710 imalo šećernu bolest tipa 2 (194 na semaglutidu; 516 na ostalim antidijabeticima) i 979 prekomjernu tjelesnu masu ili debljinu (361 na semaglutidu; 618 na ostalim lijekovima za mršavljenje).

Istraživači su pronašli 17 bolesnika s nearteritičkom prednjom ishemičkom optičome neuropatijom koji su liječeni semaglutidom i 6 u kontrolnoj skupini. Tijekom 36 mjeseci, kumulativna incidencija optičke neuropatije među bolesnicima sa šećernom bolesti tipa 2 bila je 8,9 % za ispitivanu skupinu na semaglutidu i 1,8 % za kontrolnu kohortu. Rizik za razvoj nearteritičke prednje ishemičke optičke neuropatije bio je značajno veći za bolesnike koji su primali semaglutid (omjer rizika, 4,28 - Coxov model regresije proporcionalnih rizika). Među bolesnicima s prekomjernom tjelesnom masom ili pretilošću, bilo je 20 dijagnoza optičke neuropatije u skupini koja je primala semaglutid i 3 uz kontrolnoj skupini. Kumulativna incidencija a tijekom 36 mjeseci bila je 6,7 % kod liječenih semaglutidom i 0,8 % u kontorlnoj skupini, s većim rizikom kod bolesnika na semaglutidu (omjer rizika 7,64). Nije poznato o kojem se mehanizmu radi.

Nearteritička forma prednje ishemijske optičke neuropatije manifestira se bezbolnim zamućenjem vida što se obično primijeti ujutro nakon buđenja. Najčešće obolijevaju osobe starije od 50 godina. Čimbenici rizika su arterijska hipertenzija, šećerna bolest tipa 2, noćna hipotenzija, pušenje, noćna apneja te druga stanja.