x
x

Započeo projekt telemedicine za dijabetičare

  08.06.2023.

Klinički bolnički centar Split u suradnji s Domom zdravlja Splitsko-dalmatinske županije, 6. lipnja 2023., krenuo je s realizacijom projekta pružanja dijabetoloških usluga pacijentima sa šećernom bolesti telemedicinom.

Započeo projekt telemedicine za dijabetičare

U svrhu poboljšanja usluga pacijentima sa šećernom bolesti koji žive na otocima i mjestima udaljenima od Splita uspostavljen je telemedicinski Centar na Zavodu za endokrinologiju, dijabetologiju i bolesti metabolizma Klinike za unutarnje bolesti Kliničkog bolničkog centra Split.

Ovaj iznimno važan projekt uvelike će olakšati život pacijenata koji će na ovaj način znatno uštedjeti vrijeme i troškove prijevoza te će svoje preglede obaviti bez potrebe za dolaskom u KBC Split. Pacijenti će u dogovoreno vrijeme dolaziti kod svog liječnika obiteljske medicine gdje će se, u dogovoreno vrijeme, telemedicinom spojiti s dijabetologom u KBC-u Split.

Prvi koji će koristiti ovu uslugu telemedicine su pacijenti sa šećernom bolesti na otoku Braču. Točno u podne telemedicinom sa splitskim bolničkim dijabetolozima iz Doma zdravlja u Supetru spojio se prvi pacijent.

Ravnatelj KBC-a Split prof. dr. sc. prim. Julije Meštrović zahvalio je ravnatelju Doma zdravlja SDŽ dr. Marku Rađi koji se silno založio za ovaj projekt kao i kolegama dijabetolozima iz KBC-a Split te kolegama iz Doma zdravlja u Supetru. „Ovo je prvi takav događaj, projekt koji je jedinstven u Hrvatskoj. Dugo smo na ovome radili te ako bude uspješno, a nema razloga da ne bude tako, onda na isti način možemo surađivati i s drugim kolegama na drugim otocima jer svi naši pacijenti imaju iste potrebe", kazao je ravnatelj Meštrović i naglasio da svi liječnici služe te da KBC Split mora funkcionirati kao bolnica bez zidova. 

Telemedicina se već koristi u KBC-u Split, ali za neke druge dijagnoze i u nekim drugim područjima poput kirurgije, radiologije, neurokirurgije, ali ne na ovaj način koji zahvaća veliki broj pacijenata.

U Domu zdravlja na Supetru sa svojim pacijentima u splitski KBC telemedicinskim uređajima spojio se dr. Mladen Bonačić Sargo koji je rekao da bi u ovom projektu trebali sudjelovati liječnici iz deset timova obiteljske medicine na otoku Braču. „Nama su pacijenti najvažniji. Populacija na otocima je sve starija, a s time su i komorbiditeti sve veći, a poglavito dijabetes. Ovim iskorakom dobrobiti za njih su višestruke. Nadam se da će se ovaj način suradnje proširiti i na druge specijalnosti“, istaknuo je.

Izvor: KBC Split