x
x

Fekalni imunokemijski test u probiru na karcinom kolona kod osoba od 45 godina

  26.10.2024.

Uspješnost fekalnog imunokemijskog testa (FIT) slične su kod osoba u dobi od 45 do 49 godina i onih u dobi od 50 godina, objavljeno je u časopisu Annals of Internal Medicine.

Fekalni imunokemijski test u probiru na karcinom kolona kod osoba od 45 godina

Theodore R. Levin  iz Kaiser Permanente Northern California u Oaklandu i njegovi suradnici ispitali su završetak FIT-a i učinak kod ispitanika u dobi od 45 do 49 godina u odnosu na osobe u dobi od 50 godina u retrospektivnoj kohortnoj studiji provedenoj u Kaiser Permanente Northern California, Washington i Colorado.

Sveukupno je podijeljeno 267.732 FIT kompleta: 79,9 % osobama u dobi od 45 do 49 godina odnosno 20,1 % ispitanika u dobi od 50 godina. Istraživači su otkrili da je uspješnost provođenja FIT-a bila nešto veća kod osoba u dobi od 45 do 49 godina (prilagođeni omjer rizika, 1,05), ali je bio niži u onih u dobi od 45 do 49 godina u Coloradu (prilagođeni omjer rizika, 0,77). Niža pozitivnost FIT-a primijećena je kod ispitanika u dobi od 45 do 49 godina (prilagođeni relativni rizik, 0,91), dok su skupine imale sličnu stopu kolonoskopije nakon pozitivnog rezultata FIT-a (64,9 vs 67,4 %). Među ispitanicima koji su završili kontrolnu kolonoskopiju, mlađa dobna skupina imala je manji broj detektiranih adenoma (prilagođeni relativni rizik, 0,88). Slični nalazi su zabilježeni za uznapredovali adenom, polip s displazijom visokog stupnja, adenom - sesilna nazubljena lezija i kolorektalni karcinom.

Ovi nalazi podupiru nedavne preporuke smjernica za početak probira na kolorektalni karcinom u dobi od 45 godina i mogu poticati na raniji probir na kolorektalni karcinom na temelju FIT-a.

Naime, uklanjanjem polipa prekida se zlokobna „adenom-karcinom“ sekvenca, što čini osnovu sprečavanja nastanka kolorektalnog karcinoma. Ovisno u malignom potencijalu uklonjenog polipa (ili više njih), planiraju se kontrolne kolonoskopije u sklopu tzv. post-polipektomijskog praćenja.

Pored uklanjanja polipa, kolonoskopijom se može otkriti i rak debelog crijeva, ali dobra vijest ovdje je ta da su obično ove zloćudne novotvorine obično u ranoj fazi, kada je izlječenje moguće u preko 90% slučajeva.