x
x

Održan godišnji sastanak Europske mreže za zdravstvene sustave i politike

  23.10.2024.

Godišnji sastanak Europske mreže za zdravstvene sustave i politike održan je 17. i 18. listopada 2024. godine na Školi narodnog zdravlja „Andrija Štampar“, okupivši oko 80 stručnjaka iz Europe i Sjeverne Amerike. Ovaj sastanak bio je prilika za raspravu o ključnim izazovima s kojima se zdravstveni sustavi suočavaju, uključujući različita područja reformi zdravstvenih sustava, pokazatelje performansi zdravstvenih sustava te utjecaj privatnog kapitala na zdravstvenu skrb.

Održan godišnji sastanak Europske mreže za zdravstvene sustave i politike

Europski opservatorij za zdravstvene sustave i politike, pod čijim okriljem djeluje ova mreža, međunarodna je organizacija posvećena analizi i praćenju zdravstvenih sustava i politika. Opservatorij pruža sveobuhvatne, usporedne i detaljne informacije o razvoju zdravstvenih sustava, promičući bolje informirane odluke i kreiranje zdravstvenih politika. U suradnji s nacionalnim i regionalnim vladama, zdravstvenim ustanovama, te vodećim akademskim i istraživačkim institucijama, Opservatorij nudi platformu za praćenje reformi, evaluaciju postojećih sustava i razvoj novih strategija u zdravstvu.

Tijekom sastanka, sudionici su se usuglasili oko niza područja koja će biti predmetom komparativnih analiza, uključujući implementaciju dugotrajne skrbi, uporabu umjetne inteligencije u zdravstvenom sektoru te spremnost pojedinih zdravstvenih sustava za nadolazeće šokove i krize, čime su postavljeni temelji za zajedničke istraživačke projekte u nadolazećem razdoblju.

Biti domaćin ovog događaja velika je čast za Centar za zdravstvene sustave, politike i diplomaciju, te je ovaj skup omogućio daljnje jačanje suradnje s međunarodnim partnerima i doprinos razvoju mreže.