x
x

Vodič za pretile bolesnike s bolestima bubrega

  30.09.2024.

U izvješću koje je izdalo Američko nefrološko društvo predstavljene su smjernice za liječenje pretilosti kod osoba s bubrežnim bolestima, objavljeno je u Journal of the American Society of Nephrology.

Vodič za pretile bolesnike s bolestima bubrega

T. Alp Ikizler iz Medicinskog centra Sveučilišta Vanderbilt u Nashvilleu, Tennessee, i njegovi suradnici izradili su smjernice za zdravlje bubrega i liječenje pretilosti kod osoba koje imaju bubrežnu bolest.

Autori su naveli da gubitak tjelesne težine kod pretilih bolesnika koji imaju i bubrežnu bolest može poboljšati psihosocijalno funkcioniranje što podrazumijeva bolje raspoloženje, veću kvalitetu života i sporije napredovanje bolesti bubrega.

Učinkovito liječenje pretilosti i dalje je izazov za bolesnike s bubrežnom bolešću i zahtijeva multidisciplinarni tim i kombinaciju višestrukih intervencija. Kliničari bi se trebali baviti socijalnim potrebama povezanim sa zdravljem te identificirati i liječiti uobičajene komorbiditete mentalnog zdravlja. Bolesnicima treba pristupati empatično, a kliničari bi trebali uzeti u obzir njihova prethodna iskustva s traumom, rasizmom, diskriminacijom koju su doživjeli zbog povećane tjelesne mase.

Promjena načina života prva je linija liječenja za smanjenje tjelesne težine i treba je provoditi bez obzira na druge korištene terapijske mogućnosti. Lijekovi protiv pretilosti mogu biti sigurni i korisni za osobe s pretilošću i bubrežnim bolestima, pri čemu inkretinski mimetici predstavljaju najučinkovitije i najkorisnije lijekove za osobe s bubrežnom bolešću. Inkretinski mimetici su lijekovi koji imitiraju neka djelovanja endogenih inkretina. Skupini mimetika inkretina pripadaju agonisti GLP-1 receptora liraglutid i semaglutid.

Malo je do sada objavljenih studija o barijatrijskoj kirurgiji u koje su uključeni pretili pojedinci s bubrežnom bolešću, ali dokazi upućuju na to da se bubrežna bolest ne bi trebala biti kontraindikacija za ovaj način liječenja.