x
x

Hrvatski znanstvenici otkrili mehanizam nastanka zloćudnih tumora

  20.08.2024.

Na splitskom Medicinskom fakultetu javnosti je predstavljeno znanstveno postignuće, odnosno novi mehanizam nastanka zloćudnih tumora koje je objavljeno u jednom od najprestižnijih svjetskih znanstvenih časopisa, Nature.

Hrvatski znanstvenici otkrili mehanizam nastanka zloćudnih tumora

Bakterije, koje postoje u crijevima, nitrozaminski spoj pretvaraju u opasniju kemikaliju koja se taloži u tkivu mokraćnog mjehura i može uzrokovati rak. Nitrozaminski spojevi su kemikalije kojih ima, primjerice, u duhanskom dimu, konzerviranoj hrani, a kada dođu u naš organizam, oštećuju DNK i uzrokuju mutacije. Iduće studije trebaju potvrditi ima li ovo otkriće translacijsku mogućnost, odnosno primjenu. Znanstvenici su utvrdili da se količina bakterija razlikuje od osobe do osobe pa smo s obzirom na bakterije koje imamo različito skloni tumorima. To može imati razne kliničke implikacije u smislu da se možemo testirati pa biti upoznati s rizicima, a potencijalno bi bile moguće i intervencije - kazao je prof. dr. sc. Janoš Terzić, voditelj laboratorija za istraživanje raka pri Medicinskom fakultetu te ujedno voditelj istraživanja.

Objavljeni rad ima čimbenik odjeka preko 50, a jednostavnije rečeno, to znači da je ovo postignuće MEFST-a zaista izvanserijsko. Rak mokraćnog mjehura je deseti po učestalosti, a često je povezan s kemikalijama poput onih u duhanskom dimu. Istraživači u Splitu i EMBL-u Heidelberg pokazali su da određene bakterije u crijevima imaju važnu ulogu u nastanku raka. Eksperimentima su pokazali da određene bakterije crijeva mogu promijeniti nitrosamine u njihove opasnije varijante.

Rak mokraćnog mjehura može uzrokovati infekcija parazitom Schistosoma haematobium, a kao lijek za te tumore koristi se infekcija drugim mikrobom - bacilom Calmette-Guerin (BCG). Stoga su znanstvenici pretpostavili da bakterije imaju važnu ulogu u nastanku tih tumora. Tumori mokraćnog mjehura su relativno neistraženo područje, što ovom radu dodatno daje na vrijednosti.

Istraživanje su počeli analizirajući razlike u bakterijskom sastavu urina osoba s rakom mjehura i zdravih osoba. Te su nalaze prije nekoliko godina objavili u časopisu Scientific Reports. Osim toga, istraživanje su provodili i na miševima i utvrdili da kada se smanji broj bakterije u mjehuru, broj tumora padne za 80 posto. Davanjem antibiotika miševima uspjeli su spriječiti daljnji razvoj raka.