x
x

Znak kometa kao trag za Pyemotes ventricosus dermatitis

  09.10.2023.

Pyemotes ventricosus je sitna grinja koja može uzrokovati dermatitis u ljudi. U ovome radu prikazana je 67-godišnju pacijentica s jakim svrbežom i kožnim lezijama. Ovaj slučaj naglašava važnost prepoznavanja Pyemotes ventricosus dermatitisa i provođenja odgovarajuće terapije.

Znak kometa kao trag za Pyemotes ventricosus dermatitis

Pyemotes ventricosus je sitna grinja, bijede do žute boje koja se teško može uočiti golim okom. Često se naziva "slamnata grinja" ili "žitna grinja" zbog toga što parazitira i ubija nimfe raznih insekata koji se nalaze u pšenici, slami, drvu i sjemenu. Dermatitis uzrokovan ugrizom P. ventricosusa može se očitovati u vidu kožnih lezija s intenzivnim svrbežom s karakterističnim "znakom kometa".

Prikaz slučaja: 67-godišnja pacijentica javila se u dermatološku ambulantu zbog izraženog svrbeža kože koji se pojavio prije šest dana. Unatrag šest dana primijetila je pojavu eritematoznih papula i plakova sa središnjim mjehurićem u području trupa, neke od lezija imale su linearne crte koje su se protezale kranijalno, klinički podsjećajući na komet. Pacijentica je istaknula pojavu lezija 24 sata nakon nošenja hrastova drva za ogrjev. Na temelju morfologije lezija, brzog razvoja i svrbeža isključene su diferencijalne dijagnoze kao što su erythema migrans i erizipel te je postavljena dijagnoza Pyemotes ventricosus dermatitisa.

Bolesnica je liječena topikalnom primjenom betametazon kreme uz sustavnu primjenu glukokortikoida i antihistaminika. Ovim liječenjem došlo je do postupnog nestanka lezija.

Rasprava: Nema podataka o pravoj incidenciji P. ventricosus dermatitisa u Hrvatskoj ni Europi. Slučajevi zabilježene u literaturi uglavnom su bili koncentrirani od svibnja do rujna, s vrhuncem u srpnju i kolovozu, vjerojatno zbog životnog ciklusa grinja koji se odvija kada temperatura dosegne najmanje 26 °C. Većina slučajeva javlja se u bolesnika koji su na ljetnom odmoru i borave u kućama koje su mjesecima bile zatvorene bez redovitog čišćenja. Kožne promjene se obično pojavljuju 24 sata nakon kontakta s grinjom, a pacijenti se prezentiraju intenzivnim svrbežom i lezijama koje imaju središnju vezikulu (mjesto uboda grinje), okruženu eritematoznom makulom ili plakom iz koje se širi karakterističan linearni ili serpiginozni eritematozni trag, poznat kao "znak kometa". Ovaj je znak vjerojatno posljedica lokalnog limfangitisa, međutim, reakcija preosjetljivosti također može biti uključena. Bolesnici rijetko razvijaju sistemske simptome kao što su groznica, zimica, povraćanje i glavobolja.

Zaključak: Prepoznavanje "znaka kometa" ključno je za razlikovanje dermatitisa uzrokovanog P. ventricosus od drugih reakcija na ugrize artropoda. No, dijagnoza može biti izazovna zbog nevidljivosti grinja golim okom i bezbolnih ugriza.

Lovre Pedić, Ivo Dilber