x
x

Kakvi su aktualni trendovi problematike droga i izazovi na tržištu droga u RH?

  11.07.2023.

Politike prema drogama, kako na svjetskoj i europskoj, tako i na nacionalnim razinama suočene su s nizom izazova koji se reflektiraju u demografskoj tranziciji, društvenim promjenama, novim tehnologijama i time povezanim obrascima korištenja droga.

Kakvi su aktualni trendovi problematike droga i izazovi na tržištu droga u RH?

Potražnja za drogama na svjetskoj razini i dalje predstavlja izazov, a štete povezane s korištenjem droga predstavljaju jednu od vodećih prijetnji javnom zdravlju te zahtijevaju nove pristupe.

Potrebno je nastaviti ulagati u standardizirano prikupljanje i razmjenu relevantnih podataka i informacija o drogama te unaprijediti kapacitete za identifikaciju novih psihoaktivnih tvari, posebno onih koje mogu predstavljati rizik za zdravlje građana. U tom smislu Republika Hrvatska intenzivno radi na jačanju forenzičko-toksikoloških kapaciteta i razvoju resursa za rano prepoznavanje novih ugroza i pravodobno upozoravanje skupina u riziku. Neophodno je prilagoditi tretman brzorastućim promjenama u području ovisnosti te osigurati resurse za daljnji razvoj integriranog i funkcionalnog sustava za liječenje ovisnosti.

Dosadašnja aktivna uloga Republike Hrvatske u suradnji s EMCDDA-om (Europski centar za praćenje droga i ovisnosti o drogama) zasigurno će predstavljati kvalitetnu platformu za nastavak suradnje u realizaciji aktivnosti koje proizlaze iz novog mandata EUDA-e.

Nakon nekoliko godina stabilizacije, povećan je broj novih psihoaktivnih tvari na tržištu, pokazuju podaci Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

Od 618 tvari za koje je prijavljeno da su bile prisutne na svjetskom tržištu 2021. godine, 87 ih je novoidentificirano.

Kumulativni broj novih psihoaktivnih tvari identificiranih u posljednjih 15 godina dosegao je 1165 tvari u 2021. godini, a prema preliminarnim podacima, taj je broj dosegao 1184 tvari u 2022. godini.

Uporaba novih psihoaktivnih tvari postala je značajna osobito u Srednjoj Aziji i Istočnoj Europi, ali i u drugim regijama.