x
x

Europsko izvješće o drogama za 2023.: Trendovi i razvoj

  19.06.2023.

Veća raznolikost u ponudi i uporabi droga stvara nove izazove za politike o drogama i zdravstvenu skrb u Europi. Ovo je jedan od naglasaka Europskog izvješća o drogama za 2023. godinu koje je u petak u Bruxellesu objavio Europski centar za praćenje droga i ovisnosti o drogama (EMCDDA). Izvješće donosi najnoviji pregled situacije u vezi s drogama u Europi, istražujući ključne trendove i nove opasnosti.

Europsko izvješće o drogama za 2023.: Trendovi i razvoj

Dostupnost ostaje i dalje visoka za sve vrste droga, a razmjeri i složenost ilegalne proizvodnje droga u Europi nastavljaju rasti. Osobe koje uzimaju droge sada su izložene širem spektru psihoaktivnih tvari, često visoke potentnosti i čistoće. Budući se mogu prodavati u prahu ili tabletama sličnog izgleda, konzumenti možda nisu svjesni što uzimaju. Izvješće naglašava potrebu za učinkovitim strategijama komuniciranja o rizicima kako bi se konzumente upozorilo na štetne zdravstvene učinke novih tvari, interakcije među drogama i visokopotentne proizvode.

Analiza obuhvaća široki raspon ilegalnih droga, od opioida i stimulansa do novih proizvoda od kanabisa i disocijativnih droga (npr. ketamin). Sadržava i najnovije informacije o novim psihoaktivnim tvarima (NPT), koje i dalje predstavljaju javnozdravstveni izazov u Europi. U 2022. prvi je put prijavljena 41 nova droga putem Sustava ranog upozoravanja EU-a (EWS), čime je ukupan broj NPT-a koje prati EMCDDA porastao na 930.

Cijeli izvještaj: Klinika za psihijatriju Vrapče