x
x

COVID-19 i inicijativa "Prodiši": operni pjevači podučavaju vježbe disanja

  07.03.2021.

Nekoliko profesionalnih opernih pjevačica i pjevača pokrenulo je inicijativu "Prodiši" kako bi pridonijeli rehabilitaciji osoba koje su preboljele COVID-19 te nakon bolesti i dalje osjećaju poteškoće u disanju.

COVID-19 i inicijativa "Prodiši": operni pjevači podučavaju vježbe disanja

Inicijativu su pokrenuli prvak Opere Hrvatskoga narodnog kazališta (HNK) u Zagebu Ljubomir Puškarić i njegove kolegice i kolege iz zagrebačkog HNK - Adela Golac Rilović, Ivana Lazar, Ivica Trubić, Tomislav Mužek, Luciano Batinić, Tvrtko Stipić i Ozren Bilušić te kolegica Martina Puškarić i kolega Berislav Puškarić iz osječkog HNK.

Za potrebe inicijative je kreirana facebook grupa, a kontakt je moguć na telefon 0918844122 ili na e-mail adresu ljubomir.puskaric@gmail.com.

U grupu su pozvani svi koji su imali teže simptome covida-19, a koji nakon bolesti i dalje osjećaju poteškoće u disanju.

Operni pjevači koriste razne vježbe disanja kojima održavaju svoju formu i kapacitet pluća te su grupu osnovali u nadi da će rekonvalescentima poboljšati narušeno disanje.

Zainteresirani mogu ulaskom u grupu dobiti informacije o cijelom procesu, a slanjem poruke na email: prodisicovid19@gmail.com (s imenom i prezimenom, godinama, te kontaktom) mogu se uključiti u rad s "instruktorima" koji su profesionalni operni pjevači.

Rad "instruktora" temeljit će se na programu vježbi posebno osmišljenim za ovu inicijativu, a baza će biti online konzultacije 1 na 1 sa svim sudionicima.

Radit će se preko Zooma ili sličnih platformi, a za početak će svaki sudionik dobiti barem jedan termin tjedno.

Uz rad s "instruktorom" svaki će sudionik dobiti preporučene vježbe za slobodno vrijeme.

Trajanje sudjelovanja procijenjeno na šest tjedana, a istraživanje u Engleskoj, odakle je ideja za ovakav projekt i krenula, pokazalo je značajne rezultate - poboljšanje psihofizičkog stanja osoba koje su se uključile u rad s opernim pjevačima.

Rad "instruktora" počinje u ponedjeljak, 8. ožujka.

Izvor: Hrvatsko narodno kazalište