x
x

Kako dobiti Nobelovu nagradu

  08.10.2024.

Koje su predmete učili dobitnici Nobelove nagrade? Koliko su imali godina kada su dobili nagradu? Gdje žive? Časopis Nature je analizirao podatke o svakom dobitniku nagrade za znanost kako bi saznali te podatke.

Kako dobiti Nobelovu nagradu

Nobelova nagrada dodjeljuje se u tri znanstvena područja - kemiji, fizici i fiziologiji ili medicini - svake godine od 1901. godine, dodjela je prekinuta u nekoliko slučajeva, uglavnom zbog ratova. Nature je analizirao podatke o 346 nagrada i njihovih 646 dobitnika (Nobelove nagrade mogu dijeliti do tri osobe) kako bi utvrdio koje se karakteristike mogu pouzdano povezati s nagradom.

Pet je ljudi osvojilo drugu Nobelovu nagradu: Frederick Sanger, John Bardeen, K. Barry Sharpless, Linus Pauling (čija je druga medalja bila nagrada za mir) i Marie Curie.

Najbolje šanse za pobjedu je kada imate 54 godine, što je dob od 24 dobitnika. Prosječna dob svih laureata je 58 godina. Najmlađi dobitnik bio je Lawrence Bragg, koji je imao 25 ​​godina kada je 1915. osvojio nagradu za fiziku, zajedno sa svojim ocem, Williamom Braggom, za njihov rad na analizi kristalnih struktura pomoću X-zraka.

Najstariji je bio John B. Goodenough, koji je osvojio nagradu iz kemije 2019. u dobi od 97 godina. Dodijeljena je njemu i još dvojici za razvoj litij-ionskih baterija.

Podaci sugeriraju da su najbolje šanse za dobiti nagradu ako ste muškarac. A ako se identificirate kao žena, fiziologija ili medicina su najbolji izbor za nagradu. Ako ste znanstvenica, vaše su se šanse posljednjih godina poboljšale. U cijelom dvadesetom stoljeću samo je 11 Nobelovih nagrada dodijeljeno ženama. Od 2000. godine žene su osvojile još 15 nagrada.

Trebali biste očekivati ​​da ćete na svoju nagradu čekati — otprilike dva desetljeća nakon što proizvedete svoje djelo vrijedno Nobela. Dakle, u prosjeku biste trebali započeti s ovim projektima do svoje 40-e. Broj godina između rada i nagrade se produljuje kako vrijeme prolazi, a laureati prije 1960. čekali su u prosjeku 14 godina, a oni koji su nagrađeni 2010. moraju čekati u prosjeku 29 godina. Ali postoji vremensko ograničenje: nagrade se ne mogu dodijeliti posthumno.

Dobitnici iz fiziologije ili medicine najčešće dijele nagradu, a 65% nagrada dodjeljuje se dvojici ili trojici laureata. U kemiji je 55% nagrada dodijeljeno jednom laureatu. Udio pojedinačnih dobitnika opao je od sredine dvadesetog stoljeća.

Kako biste sebi pružili najbolje šanse za dobivanje Nobela, idealno bi bilo da se rodite u Sjevernoj Americi i tamo ostanete. Gotovo 54% svih Nobelovih nagrada dodijeljeno je ljudima u Sjevernoj Americi. A ako ste rođeni bilo gdje drugdje, najbolja opcija za dobivanje Nobela do sada je bila preseliti se tamo. Alternativno, s nešto manje šansi, pomaže ako ste rođeni u Europi, ili da se tamo preselite. Samo deset nagrađenih dolazi iz zemalja s niskim i nižim srednjim dohotkom, a većina ove male skupine pobjednika preselila se u Sjevernu Ameriku ili Europu do trenutka kada su dobili nagradu.

Svoje šanse za dobivanje Nobela možete znatno poboljšati radeći u laboratoriju znanstvenika koji ga već ima ili će ga imati u budućnosti ili radeći s nekim čiji su mentori već osvojili nagradu. Dobitnici nagrada često dolaze iz laboratorija drugih laureata. Često dijele mentore ili one koji su nadzirali njih ili njihove učenike ili učenike njihovih učenika.

John W. Strutt, koji je 1904. dobio nagradu za fiziku za svoj rad o svojstvima plinova, ima 228 akademskih potomaka s Nobelovom nagradom — njegovi učenici, njihovi studenti i tako dalje. Ponekad postoje praznine između laureata, ali su ipak povezani. Strutt je među svojim pripravnicima imao samo jednog nobelovca - Josepha Thomsona, koji je Nobela dobio 1906. godine. Ali Thomson je stvarno pokrenuo stablo – mentorirao  je devet pobjednika iz fizike (od kojih je jedan bio njegov sin, George Paget Thomson) i dvojicu iz kemije. Oni su nastavili trenirati mnoge znanstvenike koji su ili osvojili Nobelove nagrade ili dali dobitnike nagrada niže u svojim lozama.

No pokazalo se da gotovo svi dobitnici Nobelove nagrade dijele neku vezu, koliko god udaljenu. Nevjerojatnih 702 od 736 istraživača koji su osvojili nagrade za znanost i ekonomiju do 2023. dio su iste akademske obitelji — povezani zajedničkom akademskom vezom negdje u njihovoj povijesti. Samo 32 laureata, nemaju veze s većom akademskom obitelji.

Moguće objašnjenje je da talent rađa talent ili da prethodni pobjednici nominiraju svoje znanstvene potomke (istraživači moraju biti nominirani da bi bili uzeti u obzir za nagradu, a Nobelovi odbori biraju tko može napraviti te nominacije). U svakom slučaju, akademska genealogija čini veliku razliku.

Osim odabira pravog savjetnika, također možete povećati svoje izglede odabirom određenih područja istraživanja. Analiza 69 nagrada za znanost dodijeljenih od 1995. do 2017. pokazala je da je nekoliko disciplina previše zastupljeno. Samo pet tematskih područja čini više od polovice mapiranih nagrada.

Kao posljednju opciju razmislite o promjeni imena. Imena 69 od 642 dobitnika nagrada za znanost počinju s J, a 62 s A.