x
x

FDA odbacuje ecstasy kao terapiju: što je sljedeće s psihodelicima?

  21.08.2024.

Prošlotjedna odluka američke Uprave za hranu i lijekove (FDA) da odbaci MDMA, također poznat kao ecstasy, kao psihijatrijski tretman iznenadila je mnoge istraživače. Lykos Therapeutics, tvrtka koja je testirala MDMA, planira zatražiti od FDA-e da preispita odluku.

FDA odbacuje ecstasy kao terapiju: što je sljedeće s psihodelicima?

Nakon odluke FDA o odbacivanju MDMA iz psihijatrijskih tretmana, znanstvenici se pitaju što će ta odluka značiti za druge potencijalne psihodelične terapije.

Iz tvrtke Lykos Therapeutics priopćili su da su iz FDA poslali pismo u kojem zahtijevaju da tvrtka poduzme još jedno veliko ispitivanje lijeka na osobama s posttraumatskim stresnim poremećajem (PTSP). 

"Zahtjev FDA-e za još jednom studijom duboko je razočaravajući", rekla je izvršna direktorica Lykosa Amy Emerson u priopćenju za javnost, dodajući da tvrtka planira surađivati ​​s agencijom na "rješavanju znanstvenih nesuglasica". Provođenje još jedne studije "trajalo bi nekoliko godina", rekla je, dodajući da je Lykos već riješio mnoge zabrinutosti FDA-e.

FDA obično slijedi savjete svojih neovisnih savjetodavnih odbora - a onaj koji je procijenio MDMA u lipnju velikom je većinom glasovao protiv odobravanja lijeka, navodeći probleme s dizajnom kliničkih ispitivanja za koje su savjetnici smatrali da otežavaju određivanje sigurnosti i  učinkovitosti lijeka. Jedna od zabrinutosti odnosila se na poteškoće u provođenju prave placebom kontrolirane studije s halucinogenom: oko 90% sudionika Lykosovih ispitivanja točno je pogodilo jesu li primili lijek ili placebo, a očekivanje da bi MDMA trebao imati učinak moglo bi imati percepciju o tome liječi li im simptome.

Druga zabrinutost odnosila se na Lykosovu strategiju davanja lijeka uz psihoterapiju. Rick Doblin, osnivač Multidisciplinarne udruge za psihodelične studije (MAPS), neprofitne organizacije, rekao je da misli da su učinci lijeka neodvojivi od vođene terapije. Smatra se da MDMA pomaže osobama s PTSP-om da budu spremniji i otvoreniji za ponovni pregled traumatskih događaja s terapeutom.

Još nije jasno kako će odluka agencije utjecati na buduće primjene drugih psihodelika u kasnijim fazama ispitivanja za liječenje psihijatrijskih poremećaja, uključujući psilocibin - aktivni sastojak u čarobnim gljivama - i dietilamid lizergične kiseline, inače poznat kao LSD.

Istraga koju je u svibnju objavio neprofitni Institut za kliničku i ekonomsku reviziju u Bostonu, navodi da su terapeuti Lykosa vršili pritisak na sudionike studije da prijave samo pozitivne rezultate te da je zagovaranje lijeka od strane njegovih zaposlenika utjecalo na prosudbu sudionika.