x
x

Pomaže li zvučna stimulacija kod Menierove bolesti?

  03.07.2024.

Zvučna stimulacija od 75 dB na frekvenciji od 100 Hz dovodi do poboljšanja amplitude cervikalnog vestibularnog miogenog potencijala (cVEMP) kod bolesnika s dijagnozom Meniereove bolesti, objavljeno je u časopisu Acta Oto-Laryngologica.

Pomaže li zvučna stimulacija kod Menierove bolesti?

Michihiko Sone s Medicinskog fakulteta Sveučilišta Nagoya u Japanu i suradnici istraživali su učinkovitost zvučne stimulacije od 100 Hz u liječenju vestibularne disfunkcije kod pacijenata s Meniereovom bolesti. Analiza je uključivala bolesnike s deifnitivno postavljenom dijagnozom Meniereove bolesti s postojećim vestibularnim simptomima i endolimfatičnim hidropsom u unutarnjem uhu, a koji su primali ili zvučnu stimulaciju od 75 dB na frekvenciji od 100 Hz tijekom pet minuta u ispitivanoj skupini ili zvučnu stimulaciju od 75 dB na frekvenciji od 250 Hz tijekom pet minuta u kontrolnoj skupini.

Istraživači su uočili značajna povećanja amplituda cVEMP nakon zvučne stimulacije od 100 Hz u ušima s vestibularnim endolimfatskim hidropsom. U kontrolnoj skupini nije primijećeno takvo poboljšanje.

Zvučna stimulacija od 75 dB na frekvenciji od 100 Hz dovodi do poboljšanja cVEMP amplitude kod bolesnika s Menierovom bolesti. Odgovarajuća zvučna stimulacija mogla bi biti nova metoda u liječenju vestibularne disfunkcije kod Menierove bolesti.

Menierova bolest je poremećaj unutarnjeg uha koji rezultira vrtoglavicom, gubitkom sluha i zujanjem u uhu.