x
x

Bolje obrazovne ustanove znače i bolje zdravstvene pokazatelje

  26.06.2024.

Vrsta obrazovne ustanove koju pojedina osoba pohađa povezana je s višestrukim zdravstvenim ishodima u srednjim godinama, objavljeno je u Journal of Epidemiology & Community Health.

Bolje obrazovne ustanove znače i bolje zdravstvene pokazatelje

Keyao Deng sa Sveučilišta u Londonu i suradici ispitali su povezanost između vrste pojedine srednje škole ili sveučilišta koje su pohađali ispitanici i 10 zdravstvenih ishoda koji obuhvaćaju kardiometaboličke rizike, fizičke sposobnosti i kognitivne funkcije u dobi od 46 godina. U istraživanju su se koristili podatci 8107 sudionika britanske kohorte iz 1970.

Istraživači su identificirali povezanost privatnih škola i sveučilišta višeg statusa s povoljnim zdravstvenim ishodima. Povezanost između pohađanja privatne škole i kardiometaboličkih rizika ostala je i nakon prilagodbe za pojedine faktore; povezanost između pohađanja sveučilišta s višim statusom i kognitivne funkcije ostala je prisutna, dok su povezanosti s drugim ishodima uglavnom manje. Pohađanje privatne škole povezano je s nižim indeksom tjelesne mase za 0,14 standardne devijacije nakon potpune prilagodbe, a pohađanje fakulteta s višim statusom povezano je s boljim pamćenjem za 0,16 standardne devijacije.

Pohađanje ustanove višeg statusa povezano je s boljim naknadnim zdravljem u srednjoj odrasloj dobi kad se uzelo u obzir više objektivnih zdravstvenih mjera. Zaključak je da vrsta obrazovanja može biti faktor koji pridonosi odnosu obrazovanje-zdravlje.