x
x

Ishodi transplanacije bubrega od donora koji je bio na dijalizi

  31.05.2024.

Primanje bubrega od preminulog darivatelja koji je bio na dijalizi povezano je s povećanom učestalošću odgođene funkcije presatka objavljeno je u časopisu JAMA.

Ishodi transplanacije bubrega od donora koji je bio na dijalizi

Yumeng Wen, sa Sveučilišta Johns Hopkins u Baltimoreu i suradnici usporedili su ishode primatelja transplantiranih bubrega od preminulih darivatelja koji su prije transplantacije podvrgnuti dijalizi u odnosu na primatelje bubrega od preminulih darivatelja koji nisu bili podvrgnuti dijalizi. Radi se o retrospektivnoj kohortnoj studiji koja je koristila podatke iz 58 američkih organizacija za nabavu organa za transplantaciju.

Među darivateljima s presađenim bubrezima, njih 514 bilo je podvrgnuto dijalizi prije transplantacije i bili su podudarni s 514 osoba koji nisu bili podvrgnuti dijalizi.

Istraživači su otkrili da transplantirani bubreg od donora koji je bio na dijalizi prije donacije u odnosu da transplantirani bubreg od donora koji nije bio na dijalizi ima povećani rizik za odgođenu funkciju presatka (59,2 naspram 24,6 %; prilagođeni omjer izgleda, 4,17). Pri prosječnom trajanju praćenja od 34,1 mjeseca, stope incidencije nisu se značajno razlikovale za neuspjeh presatka od svih uzroka, zatajenje presatka ili smrtni ishod za transplantacije od donora koji su prije donacije bili na dijalizi u odnosu na donore koji nisu bili na dijalizi.

Buduća istraživanja trebala trebala bi pokazati jesu li veće stope nabave i prihvaćanja bubrega od preminulih donora koji su bili na dijalizi povezane s kraćim vremenima čekanja na transplantaciju.