x
x

Svjetski tjedan cijepljenja 2024

  24.04.2024.

Globalne akcije cjepiva u drugoj polovici 20. stoljeća jedno su od najvećih dostignuća čovječanstva. Kampanje cijepljenja omogućile su nam da iskorijenimo boginje, gotovo pobijedimo dječju paralizu i osiguramo da više djece preživi i napreduje nego ikad prije.

Svjetski tjedan cijepljenja 2024

Ove godine Svjetski tjedan cijepljenja proslavit će 50 godina Proširenog programa cijepljenja (EPI) – prepoznajući napore da spasimo i poboljšamo nebrojene živote od bolesti koje se mogu spriječiti cijepljenjem i pozivajući zemlje da povećaju ulaganja u programe cijepljenja kako bi zaštitili sljedeće generacije.

U samo 5 desetljeća otišli smo iz svijeta u kojem je smrt djeteta bila nešto čega su se mnogi roditelji bojali, u svijet u kojem svako dijete –– ako je cijepljeno –– ima priliku preživjeti i napredovati.

Na početku 1974. godine, Prošireni program imunizacije (EPI) bio je usredotočen na zaštitu sve djece od 6 dječjih bolesti, no danas je taj broj narastao na 13 univerzalno preporučenih cjepiva tijekom cijelog života i 17 dodatnih cjepiva s preporukama koje ovise o kontekstu. S proširenjem programa cijepljenja kroz cijeli život, sada se naziva osnovnim programom imunizacije.

U posljednjih nekoliko godina tijekom pandemije napredak u imunizaciji je izostao. Dok je 2022. u svijetu cijepljeno više od 4 milijuna djece više u usporedbi s 2021., još uvijek je bilo 20 milijuna djece koja su propustila jedno ili više svojih cjepiva. Rastući sukobi, ekonomski padovi i porast oklijevanja oko cijepljenja neke su od prijetnji naporima da se dopre do te djece. Kao rezultat toga, svijet je suočen s iznenadnim izbijanjem bolesti difterije i ospica koje smo do sada imali gotovo pod kontrolom. Iako je globalna pokrivenost cijepljenjem dobra –– s 4 od 5 djece koja su potpuno pokrivena –– ima se još toga za učiniti.

Može se omogućiti svima da imaju koristi od spasonosne moći cjepiva.