x
x

Svjetski dan prve pomoći: Prva pomoć i sport

  21.09.2024.

Druge subote u rujnu obilježava se Svjetski dan prve pomoći. Tema ovogodišnjeg dana je Prva pomoć u digitalnom svijetu i cilj je njome učiniti znanje prve pomoći dostupno svima. Digitalna tehnologija omogućuje svima učenje prve pomoći, to je novi način uz pomoću kojega svatko od nas može naučiti spašavati živote.

Svjetski dan prve pomoći: Prva pomoć i sport

Prva je pomoć skup postupaka kojima pomažemo ozlijeđenoj ili naglo oboljeloj osobi do dolaska stručne medicinske pomoći. Ona podrazumijeva zbrinjavanje tjelesnih ozljeda i stanja, ali i pružanje psihološke podrške emocionalno potresenim osobama koje su prisustvovale ili svjedočile traumatičnom događaju.

Svjetski dan prve pomoći obilježava se na inicijativu Međunarodne federacije društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca (International Federation of Red Cross and Red Crescent Societies – IFRC), ove godine s temom ”Prva pomoć i sport” (engl. First Aid and Sports), koja uključuje sve dobne skupine; djecu, odrasle i starije osobe.

IFRC objašnjava kako ovogodišnja tema naglašava ključnu ulogu koju prva pomoć može imati u sportskim okruženjima, osiguravajući sigurnost i dobrobit sportaša, gledatelja i zajednica diljem svijeta. Dinamična priroda sporta izlaže pojedince različitim rizicima, uključujući uganuća, prijelome, potres mozga i hitna srčana stanja. Stoga, integriranje edukacije prve pomoći i resursa u sportskom okruženju ključno je kako bi se osiguralo da svatko, bez obzira na dob, može uživati u sportu na siguran način.

Prva pomoć tradicionalna je djelatnost Hrvatskog Crvenog križa. Hrvatski Crveni križ brine se o njezinom unapređenju i usklađivanju s europskim smjernicama te primjeni kroz sve edukativne programe na području Republike Hrvatske.

Usto, Hrvatski Crveni križ sudjeluje u provedbi nacionalnog programa prve pomoći za građane, obavlja osposobljavanje i obnovu znanja volontera Hrvatskog Crvenog križa i građana za pružanje prve pomoći kod ozljeda i nesreća koje se mogu dogoditi u svakodnevnom životu.

Više od 45 tisuća građana godišnje uključeno je u edukacije prve pomoći koje provodi Hrvatski Crveni križ.

Povodom Svjetskog dana prve pomoći organiziraju se različite aktivnosti s ciljem popularizacije prve pomoći i ukazivanja na važnost pravodobne i na pravilan način pružene prve pomoći.

Važni telefonski brojevi u Hrvatskoj u slučaju potrebe:

194 – Hitna pomoć

112 – Jedinstveni europski broj za hitne službe

Video prilozi za prvu pomoć: https://www.hck.hr/sto-radimo/prva-pomoc/video-prilozi-za-prvu-pomoc/159