x
x
<<< Popis svih stručnih skupova

  Od 04.10.2024. do 05.10.2024.

IZAZOVI I PRILIKE DIGITALNOG OKRUŽJA U ZDRAVSTVU

Mjesto: u Sveučilištu Libertas Trg J. F. Kennedya 6 b, Zagreb i online u realnom vremenu
Organizator: Međunarodno sveučilište Libertas i Hrvatsko društvo za poboljšanje kvalitete zdravstvene zaštite

Digitalno okružje postalo je naša životna svakodnevica. Smatra se da napredak korištenja digitalnih rješenja otvara nove prilike u svim segmentima društvenih djelatnosti uključujući i zdravstvenoj skrbi, koja je univerzalna potreba svih. Ovaj tečaj nudi unaprjeđenje znanja i vještina u području digitalnih vještina u zdravstvu te uvid u sadašnje stanje implementacije digitalnih alata u zdravstvu obzirom na mogućnosti, ali i uočene probleme i izazove sveopće digitalizacije društva. Namijenjen je svima koji sudjeluju u procesu rada zdravstvenog sustava i koji komuniciraju s korisnicima zdravstvenih usluga s ciljem prevencije, zdravstvene edukacije i boljeg planiranja zdravstvene i digitalne infrastrukture. Polaznici će unaprijediti svoja znanja o kompleksnosti teme digitalizacije zdravstva te time doprinijeti sigurnijoj i učinkovitijoj uspostavi digitalnih rješenja u zdravstvenom okružju.

Tečaj  će se održati 4.-5. 10. 2024. godine u Sveučilištu Libertas Trg J. F. Kennedya 6 b, Zagreb.

Sudjelovanje je moguće i online u realnom vremenu.

Europska komisija 2019.g. proglasila je nadolazeću dekadu 2020-2030 „Digitalno desetljeće“ s ciljem da se osigura da 100% građana EU ima pristup elektroničkim zdravstvenim kartonima, poticanje veće upotrebe umjetne inteligencije (AI) i velikih baza zdravstvenih podataka za pokretanje učinkovitijih i otpornijih zdravstvenih sustava.

Stoga ovaj tečaj pruža znanja o pravnim i praktičnim aspektima digitalizacije zdravstva, gdje smo stigli u Hrvatskoj i u ostalim EU zemljama u odnosu na postavljene ciljeve „Digitalne dekade“ te sagledava prednosti i prepreke u implementaciji digitalnih alata i rješenja u zdravstvenim sustavima u odnosu na sve dionike društva (pacijente, zdravstvene djelatnike, zdravstvene organizacije i kreatore zdravstvenih politika). Cilj ovog tečaja je produbiti znanje o prednostima i novim mogućnostima koje digitalizacija Europskog zdravstva donosi, ali i potencijalnim opasnostima vezanim uz korištenje digitalnih alata za komunikaciju, razmjenu informacija i pružanje zdravstvenih usluga. Pojmovi kao digitalni terapeutik, digitalna intervencija, digitalni biomarker, mobilno zdravstvo, digitalni zdravstveni marketing, digitalna infrastruktura za zdravstvo, kibernetička otpornost zdravstvenog sustava, zaštita osobnih zdravstvenih podataka i etička primjena umjetne inteligencije u „postcovid“ vremenu neizostavni su dio zdravstvene i digitalne pismenosti.

Program tečaja osmišljen je tako da unaprijedi znanje o sigurnom korištenju digitalnih rješenja na zdravstveno ispravan način kao i osvijesti važnost planiranja arhitektonske i digitalne infrastrukture za zdravstvene ustanove 21. stoljeća prilagođene potrebama integrirane skrbi, što izravno doprinosi sigurnosti svih dionika u zdravstvenom sustavu i boljoj kvaliteti zdravstvene skrbi. Naglasak edukacije je na unaprjeđenju digitalne pismenosti kako bi se prevenirali problemi nedostupnosti zdravstvene skrbi uslijed neznanja, neetička primjena digitalnih alata i zlonamjerno korištenja informacija koje digitalnim putem i društvenim mrežama u kratkom vremenu dolaze do velikog broja građana zaobilazeći sve klasične barijere, pravne i zdravstvene norme. Ključni dio programa su prikazi primjera iz zdravstvene prakse u svijetu i u Hrvatskoj.

KOMPETENCIJE KOJE POLAZNIK STJEČE

Nakon završetka tečaja očekuje se da će polaznik:

  • usavršiti znanja o digitalnim intervencijama u zdravstvu
  • bolje razumjeti prednosti i inovativne mogućnosti korištenja digitalnih zdravstvenih alata
  • prepoznati potencijalne rizike koji nastaju radi sveopće digitalizacije društva
  • poboljšati digitalne vještine, zdravstvenu i medijsku pismenost
  • naučiti kako u digitalnom okružju provoditi zdravstvenu prevenciju sa svim generacijama
  • bolje razumjeti utjecaj digitalizacije na sigurnost i kvalitetu liječenja pacijenata
  • razumjeti nove arhitektonske i infrastrukturne potrebe za digitaliziranu integriranu skrb pacijenata

KOME JE TEČAJ NAMIJENJEN?

  • zdravstvenim djelatnicima u bolnicama, poliklinikama, primarnoj zdravstvenoj zaštiti i javnom zdravstvu
  • ravnateljima, pomoćnicima ravnatelja za kvalitetu zdravstvenih ustanova
  • djelatnicima u jedinicama za osiguranje i unaprjeđenje kvalitete zdravstvene zaštite
  • državnim službenicima zaposlenima u ministarstvu, županijskim i gradskim uredima za zdravstvo, Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje i Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo
  • ljekarnicima i drugim suradnicima u zdravstvu (rehabilitatori, psiholozi, logopedi)
  • svima koji žele unaprijediti svoju zdravstvenu i digitalnu pismenost

PROGRAM I NAČIN IZVOĐENJA

Nastavne cjeline uključuju teorijska predavanja s primjerima iz prakse i interaktivni rad u manjim grupama.

Predavači su naši poznati znanstvenici i stručnjaci s dugogodišnjim iskustvom u području unaprjeđenja kvalitete i sigurnosti u zdravstvu, zdravstvenog prosvjećivanja, sigurnosti digitalne infrastrukture, digitalne komunikacije i projektiranja zdravstvene infrastrukture, što uz vrhunsku sveučilišnu infrastrukturu Međunarodnog sveučilišta Libertas, omogućava izvrsne uvjete za stjecanje znanja u ovom području.

NOSITELJ TEČAJA

izv. prof. dr. sc. Antonija Balenović, dr. med.

Program