x
x
<<< Popis svih stručnih skupova

  Od 12.09.2024. do 15.09.2024.

Inovacije u kineziologiji

Mjesto: Opatija

Za samo nekoliko dana Hrvatska postaje središte znanstvenih tema u području kineziologije. Od četvrtka, 12. pa sve do nedjelje, 15. rujna održat će se jubilarno deseto izdanje Međunarodne znanstvene konferencije o kineziologiji. Ova prestižna konferencija, s ovogodišnjom glavnom temom Inovacije u kineziologiji okupit će u Opatiji vodeće svjetske znanstvenike i stručnjake koji će raspravljati o najnovijim trendovima i istraživanjima u ovom području. Glavni fokus konferencije je uloga modernih tehnologija u poboljšanju sportskih performansi, prevenciji ozljeda te očuvanju zdravlja.

 

Moderne tehnologije i umjetna inteligencija već su dugo prisutni kao ključni alati s raznolikim mogućnostima primjene u sportu. Kada se govori o njihovoj primjeni, najčešće se misli na vrhunski sport i postizanje izvanrednih sportskih rezultata. Međutim, njihova uloga obuhvaća šire područje, a uz pravilnu implementaciju mogu značajno unaprijediti trenažni proces, bez obzira na specifične ciljeve. Smatram da je vrhunski sportski rezultat vrh piramide, ali možda je još važnija identifikacija talenata i njihovo usmjeravanje, kao i preciznije provođenje trenažnog procesa kod mladih sportaša – naglasio je izv. prof. dr. sc. Tomislav Rupčić, s Kineziološkog fakulteta u Zagrebu, organizatora konferencije. Dodao je: – Važno je također obratiti pažnju na druga područja primijenjene kineziologije, poput rekreacije, sporta, kineziterapije i edukacije. Posebno bih istaknuo poboljšanje tjelesnog zdravlja djece i mladih u obrazovnom sustavu, gdje ovi alati mogu igrati ključnu ulogu u postizanju specifičnih ciljeva. Najvažnije je, na kraju, da implementaciju ovih tehnologija vode stručni i educirani kadrovi koji će moći pravilno procijeniti dobivene informacije u svrhu postizanja željenih rezultata.

Uvodno predavanje održat će prof. dr. Ichiro Kawachi s Harvardske škole javnog zdravlja, jedan od vodećih stručnjaka u području javnog zdravlja i njegove povezanosti s tjelesnom aktivnošću. Prof. dr. Felice Strollo iz Instituta San Raffaele Pisana u Italiji predstavit će tematiku vezanu uz medicinu sporta i tjelesno vježbanje te kako inovacije mogu poboljšati sportske rezultate i rehabilitaciju sportaša. Prof. dr. Urs Granacher sa Sveučilišta Freiburg u Njemačkoj, svoje će predavanje usmjeriti na biomehaniku i motoričku kontrolu u sportu, s posebnim naglaskom na prevenciju ozljeda kroz specifične tjelesne aktivnosti. Prof. dr. Arnold Baca sa Sveučilišta u Beču govorit će o naprednim istraživačkim metodama u kineziologiji, uključujući primjenu podataka i novih tehnologija u analizi sportskih performansi. Prof. dr. Dominic Malcolm s Loughborough University u Velikoj Britaniji, obuhvatit će socijalne znanosti u kontekstu sporta. Tu je i Prof. dr. Andrew M. Jones sa Sveučilišta Exeter u Velikoj Britaniji, poznat po svom radu na području fiziologije vježbanja, posebno u kontekstu elitnih sportaša.

Tijekom konferencije, sudionici će imati priliku sudjelovati u radionicama i predavanjima koja će obuhvatiti širok spektar tema, uključujući kondicijsku pripremu, prevenciju ozljeda, biomehaniku, kao i nove istraživačke metodologije. Poseban dio programa posvećen je mladim istraživačima, s ciljem poticanja novih generacija stručnjaka da doprinesu daljnjem razvoju kineziologije.

Ova konferencija nije samo prilika za razmjenu znanja i iskustava među stručnjacima, već i za jačanje međunarodne suradnje, unapređenje primjene modernih tehnologija u sportu i zdravlju te napretku kineziologije za bolju budućnost svih nas.

Organizator ovog događaja je Kineziološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, dok je suorganizator Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti. Događaj je podržan od strane Međunarodne federacije za tjelesni odgoj i spor (FIEPS) i Međunarodne mreže sportskih i zdravstvenih znanosti (INSHS). Među partnerskim institucijama su: Fakultet sportskih znanosti Masarykovog sveučilišta u Brnu (Češka), Fakultet tjelesne kulture i sporta Sveučilišta Komenskog u Bratislavi (Slovačka), Fakultet sporta i tjelesnog odgoja Sveučilišta u Novom Sadu (Srbija), Sportsko sveučilište u Tirani (Albanija), Kineziološki fakultet Sveučilišta u Splitu (Hrvatska), Kineziološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku (Hrvatska) te Pekinško sportsko sveučilište (Kina). Suradnička institucija je Fakultet za sport Sveučilišta u Ljubljani (Slovenija).