x
x
<<< Popis svih stručnih skupova

  Od 24.10.2024. do 26.10.2024.

3. Hrvatski kongres palijativne skrbi s međunarodnim sudjelovanjem

Mjesto: Osijek

Od ulaska RH u EU ovo je naš prvi Kongres, to je period od 10-11 godina napornog rada u kojem smo od Strateškog akcijskog programa, preko Nacionalnog plana razvoja palijativne skrbi i Zakona o zdravstvenoj zaštiti 2018., u kojem je palijativna medicina postala treći obavezni dio medicinske djelatnosti, i došli smo do proglašenja Nacionalnog dana palijativne skrbi 11. svibnja kojeg smo prvi put obilježili ove godine.

Razvojni put Društva se dijeli u dvije etape - u period do ulaska u EU i period od 01.07.2013. Prvi dio obilježen je volontiranjem, učenjem, brojnim tečajevima, simpozijima i dva Kongresa sa ciljem senzibiliziranja zdravstvenih djelatnika na novi pristup neizlječivim i umirućim bolesnicima. Ove godine obilježavamo i trideset godina od osnutka Hrvatskog društva za hospicijsku i palijativnu skrb.

Drugi dio našeg puta popraćen je stručnim edukacijama, velikim radom i entuzijazmom, ali i brojnim problemima, ipak već i ostvarenim odličnim rezultatima. Kroz stečena vlastita iskustva jasno smo definirali probleme u svakodnevnoj praksi koji nas usporavaju u bržem i kvalitetnijem pružanju palijativne skrbi. Cilj nam je prikazati sve aspekte palijativne skrbi u svim segmentima struke uz isključivo holistički pristup bolesniku - što znači kvalitetan život bolesnika bez boli i patnje. Želimo naglasiti veliku dobrobit koju su svojim neumornim radom ostvarili koordinatori palijativne skrbi i mobilni palijativni timovi.

Na Kongresu ćemo ukazati na neophodnu psihološku potporu bolesniku i obitelji naglašavajući da je psiholog obavezni dio multidisciplinarnog mobilnog palijativnog tima. Posebnu pažnju posvetit ćemo duhovnosti u palijativnoj skrbi koja je oduvijek temelj u postupku pružanja skrbi potrebitima. Govorit ćemo i o procesu žalovanja jer palijativna skrb uključuje i brigu o obitelji za vrijeme bolesti i nakon smrti bolesnika.

Liječnici dentalne medicine kao dio mobilnog palijativnog tima prikazat će svoj pionirski rad u rješavanju problema dentalne medicine kod palijativnog bolesnika. Suvremena palijativna skrb uključuje fizioterapiju svakom palijativnom bolesniku. Ne smijemo zanemariti rehabilitaciju palijativnog bolesnika.

Ljekarnik u mobilnom palijativnom timu otvara nove mogućnosti u svom radu i povećava doprinos kvaliteti u sveukupnoj skrbi.

Govorit ćemo i o ulozi hitne medicinske pomoći u skrbi palijativnog bolesnika. Tema je i intersektorska suradnja i kako brzo i uspješno povezati socijalnu skrb i zdravstvenu zaštitu i osnažiti ulogu socijalnog radnika.

Posebno područje interesa je organizacija palijativne skrbi na stacionarima Domova za starije.

Istaknut ćemo i izuzetno veliku ulogu lokalne zajednice i njene aktivnosti u razvoju "suosjećajne zajednice" koja mora osiguravati kontinuirano dostupnu palijativnu skrb svakom građaninu.

Cilj Kongresa je izmjena iskustava i znanja, donošenje jasnih zaključaka o potrebnim promjenama, sa osnovnim ciljem čuvanja dostojanstva bolesnika i obitelji do kraja života.

U ime organizacijskog i programskog odbora:
Vlasta Vučevac

Silvija Soldo Butković

Suzana Vuletić

Kongres će biti bodovan prema pravilnicima stručnih komora.

Sve obavijesti za sudionike, izlagače, oglašivače i sponzore, kao i ponudu i rezervaciju za smještaj i plaćanje kotizacije potražite kod tehničkog organizatora:
Žuti mačak d.o.o.
Dobojska ulica 34, 10000 Zagreb, Hrvatska
Tel. +385 1 4880 610, Fax +385 1 4880 612
GSM +385 99 2572 470 Sandra Šutić
E-mail: agencija@zutimacak.hr
www.zutimacak.hr

3. Hrvatski kongres palijativne skrbi s međunarodnim sudjelovanjem