x
x

Energetski ograničena dijeta dva puta tjedno kod dijabetesa tipa 2

  05.05.2024.

Dva dana u tjednu energetski ograničene dijete pod medicinskim nadzorom mogu sniziti razinu glukoze u krvi kod odraslih osoba s prekomjernom težinom ili pretilošću i dijabetesom tipa 2 (T2D), sugerira nova studija objavljena online u Diabetes Care.

Energetski ograničena dijeta dva puta tjedno kod dijabetesa tipa 2

Dnevne kalorijske restrikcije i povećana tjelesna aktivnost poboljšavaju kontrolu glikemije i potiču remisiju dijabetesa u bolesnika s dijabetesom tipa 2, ali ovoga pristupa se je teško pridržavati.

Istraživači su testirali bi li 2 dana u tjednu (režim 5:2) vrlo niskokalorične formule dijete ili tjelesne aktivnosti bili učinkoviti i praktičniji.

Studija IDEATE s tri kraka uključila je 326 azijskih sudionika s prekomjernom težinom ili blagom pretilošću (indeks tjelesne mase, 25,0-39,9) i  dijabetesom tipa 2 (dijagnosticiran unutar prethodne 2 godine; A1c, 7,0-8,9%; nisu na inzulinu) i nasumično im je dodijeljena intervencija u prehrani, intervencija u vježbanju ili rutinska edukacija o načinu života (kontrolna skupina) tijekom 12 tjedana.

Intervencijska skupina s dijetom primila je energetski ograničenu dijetu od 790 kcal/dan 2 dana svaki tjedan, a intervencijska skupina s tjelovježbom izvodila je intervalni trening visokog intenziteta (4 minute aerobne aktivnosti, s 10-minutnim ukupnim zagrijavanjem i hlađenjem) i trening otpora dva puta tjedno (četiri vježbe, dvije serije od osam do 12 ponavljanja).

Primarni ishod bila je promjena u kontroli glikemije između intervencijske skupine s prehranom i vježbanjem i kontrolne skupine nakon 12 tjedana. Praćenje se nastavilo do 1 godine nakon intervencije.

U usporedbi s kontrolnom skupinom, pacijenti u skupini s intervencijom prehrane postigli su veće smanjenje A1c nakon 12 tjedana (razlika, -0,34; P =.007), dok se smanjenje A1c u skupini s intervencijom vježbanja nije značajno razlikovalo od kontrolne skupine.

Vjerojatnost postizanja remisije dijabetesa bila je veća u intervencijskoj prehrani u odnosu na kontrolnu skupinu (prilagođeni omjer izgleda, 3,60; P = 0,008), ali ne i u skupini intervencije tjelovježbe (P = 0,52).

Tjelesna težina, indeks tjelesne mase i razina kolesterola lipoproteina visoke gustoće bili su učinkovitije kontrolirani samo u skupini koja je koristila dijetu.

Međutim, sudionici u intervencijskim skupinama s prehranom i vježbanjem pokazali su smanjenu masnoću, sadržaj masti u jetri i dijastolički krvni tlak u usporedbi s onima u kontrolnoj skupini.

Intervencijska skupina s dijetom iskusila je veći energetski deficit s izraženijom metaboličkom dobrobiti. Studija sugerira da bi medicinski nadzirana 5:2 energetski ograničena dijeta mogla poslužiti kao alternativna strategija za poboljšanje kontrole glikemije.