x
x

Biomarkeri u krvi predviđaju osteoartritis koljena godinama unaprijed

  02.05.2024.

Određeni biomarkeri u krvi mogu identificirati pacijente koji će razviti osteoartritis koljena (OA) do 8 godina prije nego što se znakovi bolesti mogu otkriti rendgenskim zrakama, navodi se u novoj studiji objavljenoj u Science Advances.

Biomarkeri u krvi predviđaju osteoartritis koljena godinama unaprijed

Studija pruža više dokaza za predradiografsku fazu bolesti. Rezultati također pružaju vrijedne informacije za razumijevanje molekularnih događaja rane bolesti koji bi mogli informirati strategije za razvoj lijekova koji modificiraju bolest za pretklinički osteoartritis.

U studiji istraživači su analizirali uzorke krvi iz populacijske, longitudinalne studije žena u Londonu koja je svake godine procjenjivala sudionice na osteoporozu i osteoartritis. Odabrali su pojedince s niskim rizikom za radiografski osteoartritis koljena, koji nisu imali tradicionalne čimbenike rizika za OA koljena kao što je povijest veće ozljede koljena, operacija koljena ili OA šake ili suprotnog koljena.

Istraživači su analizirali serum 100 žena koje su radiografski razvile osteoartritis koljena i 100 kontrolne skupine koje su odgovarale dobi i indeksu tjelesne mase (BMI). Sudionici su u prosjeku bili stari 54 godine s BMI 26 i svi su bili bijelci. Analizirali su serumske peptide putem masene spektrometrije i upotrijebili strojno učenje kako bi odabrali koji od 115 identificiranih peptida najbolje predviđaju OA.

Naposljetku, tim se fokusirao na šest peptida, koji odgovaraju šest proteina, koji su mogli najpreciznije razlikovati žene koje su razvile radiografske znakove OA od kontrolne skupine, do 8 godina prije nego što su x- zrake otkrile te promjene.

U ranijim radovima, slična skupina biomarkera mogla je točno dijagnosticirati OA koljena, kao i predvidjeti progresiju bolesti. Više od polovice (58%) biomarkera koji su predvidjeli osteoartritis također su predvidjeli progresiju OA.

Bit će potrebna daljnja validacija u neovisnim i većim kohortama, po mogućnosti prospektivno prikupljenim, uključujući muške sudionike i kombinaciju incidentnih radiografskih i simptomatskih OA.