x
x

Upotreba proizvoda za mršavljenje bez recepta uobičajena među adolescentima

  19.01.2024.

Korištenje proizvoda za mršavljenje bez recepta uobičajeno je među adolescentima, osobito djevojkama u Sjevernoj Americi, a čini se da trendovi samo rastu, potaknuti utjecajnim osobama na društvenim mrežama i eksplozivnom popularnošću lijekova za mršavljenje na recept, pokazala je meta-analiza objavljena u JAMA Network Open.

Upotreba proizvoda za mršavljenje bez recepta uobičajena među adolescentima

Gotovo 1 od 10 adolescentica koristila je proizvod za mršavljenje tijekom svog života i u protekloj godini. S obzirom na individualne i javnozdravstvene probleme povezane s adolescentnom upotrebom proizvoda za mršavljenje bez recepta, hitno su potrebne intervencije kako bi se spriječila i regulirala uporaba proizvoda za mršavljenje u ovoj populaciji.

Meta-analiza je uključila 90 globalnih studija koje su datirale od 1985. do 2023., uključujući 50 (56%) provedenih u Sjevernoj Americi i uključivalo 604.552 sudionika u dobi od 18 godina ili mlađih.

Sveukupno, prevalencija korištenja proizvoda za mršavljenje, uključujući lijekove i dodatke prehrani kao što su diuretici, laksativi i tablete za mršavljenje, bila je 5,5%, a 8,9% adolescenata koristilo je proizvode tijekom života.

Od onih koji su prijavili korištenje proizvoda, 6,2% prijavilo je korištenje u prošloj godini, 4,4% u prošlom mjesecu i 2,0% u prošlom tjednu. Stope prevalencije bile su znatno više među djevojčicama nego među dječacima u svim vremenskim točkama, a stope su bile više u Sjevernoj Americi nego u drugim regijama.

Trendovi predstavljaju zabrinutost za javno zdravlje jer su pronađene korelacije između upotrebe proizvoda za mršavljenje kod djevojčica s niskim samopoštovanjem, roditeljskog utjecaja na mršavljenje ili roditeljskog nezadovoljstva težinom, nezadovoljstva vlastitim tijelom, skupina vršnjaka koji cijene mršavost i utjecaj medija ili društvenih medija koji promiču nerealne standarde ljepote, istaknuli su autori.

Gledajući samo studije provedene prije 2000., doživotna prevalencija proizvoda za mršavljenje bez recepta bila je 5,1%, dok je stopa bila otprilike dvostruko veća od one nakon 2000. (10,3%). A kada su uključena istraživanja provedena nakon 2010. godine, prevalencija se dodatno povećala na 13%.

Korištenje proizvoda za mršavljenje bez recepta kod adolescenata je javnozdravstveni problem koji je povezan s negativnim fizičkim i psihičkim posljedicama. Međutim, prevalencija upotrebe proizvoda za mršavljenje bez recepta kod adolescenata nije poznata.

Ovo naglašava potrebu za povećanom regulacijom i ograničenjima za proizvode za mršavljenje bez recepta, posebno za osobe od 18 godina ili mlađe.