x
x
<<< Popis svih stručnih skupova

  11.05.2024.

Nacionalni dan palijativne skrbi: Rano uključivanje u sustav palijativne skrbi

Mjesto: Novi Marof, Kulturni centar „Ivan Rabuzin“

Simpozij se organizira bez kotizacije i bit će bodovan od strane nadležnih strukovnih komora.

Dragi kolege, prijatelji palijativne skrbi,

veliko mi je zadovoljstvo što vas mogu pozvati u Novi Marof na Simpozij palijativne skrbi povodom Nacionalnog dana palijativne skrbi u Republici Hrvatskoj, koji će se održati 10.-11. svibnja 2024. godine. Simpozij organizira Varaždinska županija u suorganizaciji s Hrvatskim zavodom za hitnu medicinu, Općom bolnicom Varaždin, Domom zdravlja Varaždinske županije, Specijalnom bolnicom za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske Toplice i Sveučilištem Sjever, uz pokroviteljstvo Hrvatskog sabora i Ministarstva zdravstva.

Hrvatski sabor je 15. prosinca 2023. godine donio Odluku o proglašenju 11. svibnja za „Nacionalni dan palijativne skrbi u Republici Hrvatskoj“, a datum je vezan uz početak rada Odjela palijativne skrbi u Specijalnoj bolnici za kronične bolesti Novi Marof danas Službe za produženo liječenje i palijativnu skrb Novi Marof Opće bolnice Varaždin 2012. godine.

Sami počeci razvoja palijativne skrbi u Republici Hrvatskoj su obilježeni djelovanjem prof. dr. sc. Anice Jušić, dr. med. početkom 90-tih godina prošlog stoljeća, a u daljnjem razdoblju slijede pilot projekti te ugovaranje koordinatora palijativne skrbi, mobilnih palijativnih timova i palijativnih postelja.

Palijativna skrb podrazumijeva, prema definiciji Europskog društva za palijativnu skrb te Svjetske zdravstvene organizacije, pristup koji poboljšava kvalitetu života bolesnika i njihovih obitelji suočenih s problemima uslijed neizlječivih, uznapredovalih bolesti. Interdisciplinarna je u svom pristupu te puno stručnjaka sudjeluje u zbrinjavanju palijativnog bolesnika. Od posebne važnosti je komunikacija i suradnja svih pružatelja palijativne skrbi, kao i stalno stjecanje novih znanja i vještina, u cilju pravovremenog prepoznavanja i uključivanja pacijenata u palijativnu skrb. Ovaj simpozij je prilika da se prisjetimo svega učinjenog u palijativnoj skrbi, kao i da predložimo daljnje korake u razvoju palijativne skrbi u Republici Hrvatskoj i da istaknemo važnost suradnje među stručnjacima raznih profila. Timski rad ključ je uspjeha. Vjerujem da će izbor tema potaknuti vaše zanimanje te da će Simpozij ispuniti vaša očekivanja.

Zahvaljujem svima na pomoći u realizaciji Simpozija i očekujemo vas u Varaždinu i Novom Marofu!

Predsjednik Simpozija

Anđelko Stričak, mag. oec., župan Varaždinske županije

Teme simpozija:

  • Dileme na odjelu palijativne skrbi
  • Prepoznavanje palijativnih bolesnika u hitnoj medicini
  • Bol u palijativnoj skrbi
  • Koordinacija palijativne skrbi 
  • Obitelj u palijativnoj skrbi
  • Edukacija zdravstvenih djelatnika u palijativi: ključni izazovi i povezanost sa kvalitetom skrbi
  • Socijalna dobrobit u palijativnoj skrbi
  • Psihološka dobrobit u palijativnoj skrbi
  • Duhovna dobrobit u palijativnoj skrbi
  • Donošenje odluka i uzaludni postupci

Radionice:

  • Supervizija - Kako sačuvati sebe u palijativnoj skrbi
  • Prepoznavanje, liječenje i evaluacija boli u palijativnoj skrbi
  • Nove tehnologije u palijativnoj skrbi – port kateteri, elastomerske pumpe

Prijave za Simpozij moguće se putem sljedećeg linka: PRIJAVNICA ZA SIMPOZIJ PALIJATIVNE SKRBI „RANO UKLJUČIVANJE U SUSTAV PALIJATIVNE SKRBI“ 11.05.2024. NOVI MAROF

Varaždinska županijaViše o simpoziju i link na program